Ще бъде ли закрит завинаги магазин „Елисеевский“ в Москва?

Легендарният московски магазин – един от най-красивите не само в Русия, но и в света, затваря врати след 120 години. Тъжната новина съобщи списание „Москвич“, с което натъжи няколко поколения московчани. Ето за какво иде реч:

 

В самото сърце на Москва – на улица „Тверская“ № 12, се намира един невероятен магазин, който прилича повече на някоя от залите на санктпетербургския Ермитаж, отколкото на хранителен магазин. Той не само устоява на Октомврийската революция и преживява съветската епоха, но през цялото това време задоволява нуждите и радва очите на няколко поколения руснаци. Но, уви, всяка хубава приказка има своя край…

Сградата, където се помещава магазинът.

Въпреки че миналият декември генералният директор на „Елисеевский“ Наталия Харитонова обяви, че магазинът няма да затваря, впоследствие ситуацията се промени. Последната компания – управляваща магазина, бе „Алые паруса“, но тя бе продадена през 2019 година. Сега представители на хранителния магазин обясняват, че той прекратява всякаква дейност заради неизпълнено решение на арбитражния съд от Росреестр (Федерална служба за държавна регистрация, кадастър и картография) за регистрация правата на собственост на „Елисеевский магазин“ ООД, свързани с купуване на помещението. Впрочем, щандовете за алкохол са вече изцяло изпразнени, а част от сътрудниците – уволнени.

Гастрономът не може да продължи да работи. Освен това „Елисеевский“ понася огромни загуби, понеже договорът с „Алые паруса“ е разтрогнат, а сключването на такъв с нов оператор е невъзможно.“ – отбелязват представители на „Елисеевский“ по време на пресконференция.

Все пак, само преди дни (на 31-ви март), градската управа се произнесе, че има намерение да съхрани „Елисеевский“: „Правителството на Москва възнамерява да запази този уникален обект под юрисдикцията на града. Няма второ мнение по въпроса. Независимо кой ще бъде собственик или потребител на обекта, с него ще бъде сключено споразумение за защита със задължения да запази архитектурния паметник, който е и културно наследство от национално значение. От Департамента за културно наследство на град Москва ще контролират изпълнението на споразумението.“ – гласи изявлението.

Някои от вече опразнените щандове.

На този етап все още продължават да се търсят варианти за запазването на гастронома и неговите функции.

Григорий Елисеев – основателят на „Елисеевский“.

Елисеевският магазин е открит през 1901-а от руския търговец, предприемач и дворянин Григорий Елисеев. Отваряйки врати, той веднага се превръща в център на внимание, както заради прекрасния си интериорен дизайн, така и заради екзотичните хранителни продукти и редки вина. След създаването на СССР, магазинът е одържавен и преименуван на „Гастроном № 1“.

„Елисеевский“ магазин по съветско време.

В съветско време той е бил смятан за един от легендарните хранителни магазини в целия Съветски съюз и бързо се превръща в една от големите забележителности на Москва. След промените хранителният магазин отново си връща първоначалното име, като през 1992 г. е приватизиран, а акциите са прехвърлени на колектива, работещ в него. Години наред, въпреки слабите икономически показатели, за разлика от повечето хранителни магазини в центъра на Москва, „Елисеевский“ запазва профила си.