Скандални дарения, афера – Борис Джонсън го удари през просото

Тъмни облаци над британския премиер Борис Джонсън. Първо лейбъристите се възмутиха заради ремонт в апартамента му на „Даунинг стрийт“, после бивше гадже разкри пикантни подробности около връзката им.

 

Ремонтът на апартамента, който е официална резиденция на британските премиери от 300 години насам, струва 200 хил. паунда. Според лейбъристите това е неприлично голяма сума и те настояват Избирателната комисия да започне разследване откъде са дошли средствата за него.

Борис Джонсън със сегашната си 31-годишна приятелка Кари Саймъндс. След 25 години брак той се раздели със съпругата си Марина Уилър, с която имат четири деца. Раздялата им настъпва след края на аферата с Дженифър Аркури.

В писмо до Комисията се казва, че премиерът Борис Джонсън е извършил сериозно нарушение, което не е декларирал коректно дарения. Това е нещо, което е длъжен да направи по силата на закона за даренията на политическите партии и политиците.

По-конкретно не е обявил дарение от 60 хил. паунда, направено от лорд Браунлоу.

По силата на Закона за изборите и референдумите, действащ във Великобритания от 2000 г., политик, който получава дарение над 1500 британски лири, трябва да го обяви в рамките на един месец и да посочи името и адреса на дарителя.

Борис Джонсън обаче изобщо не е съобщил за щедрото дарение на лорд Браунлоу. Защо ли? Най-вероятно е забравил – ще го оправдаят почитателите му. А като се има предвид последният секс скандал, в който Борис Джонсън е замесен, това е съвсем разбираемо.

Скандалната секс афера

Борис Джонсън и Дженифър Аркури.

Американката Дженифър Аркури, известен предприемач в сферата на ИТ технологиите, разкри, че с Борис Джонсън са спали на дивана в дома му, и за малко да бъдат хванати от съпругата му – Марина Уилър, която десетина минути по-късно се върнала от работа.

Признанието бе направено преди дни от Аркури в интервю за Sunday Mirror. Дамата и друг път е говорила за връзката си с Джонсън пред медиите, но за пръв път е толкова подробна и директна. Причината – от няколко години се води разследване за неправомерно раздадени публични средства (близо 126 000 паунда) по времето на Джонсън като кмет, които са подпомогнали бизнеса на Аркури. В последното си интервю бизнесменката нарича Джонсън „страхливец, с поведение на размекнала се юфка“, защото не я е защитил по време на проверките срещу нея.

Самият премиер никога не е потвърждавал или отричал аферата си с Аркури. Според думите й тя е имала четиригодишна връзка с Джонсън по времето, когато е бил кмет на Лондон. Срещали се всяка седмица и си разменяли съобщения със сексуален подтекст.

Веднъж му пратила провокативна снимка, а той й отговорил – „тя ще накара и епископ да пробие дупка във витражите“.

В други съобщения той й пишел адреса си в лондонския квартал „Ислингтън“, с уточнението – „само ще проверя дали е чисто“. По-късно същата вечер й приготвил любимата й паста със сирене и чели „Макбет“ – ритуал, който имали преди да правят секс.

Борис Джонсън на събитие с предприемачи във високите технологии.

„Беше ми неудобно, когато бях в дома му, но не можех да устоя на чувството, че съм желана“ – признава Аркури, която е 20 години по-млада от Борис Джонсън. Тя се запознава с него, докато е студентка, през 2011 година. Няколко месеца по-късно се включва в кампанията му за преизбирането му за кмет през 2012 година.

Разменят си номерата, а няколко седмици по-късно той й изпраща съобщение и я кани на питие.

На втората им среща й признава, че не може да спре да мисли за нея и я харесва. Пред един ресторант, където позира за селфита с избиратели, й изкрещява: „Целуни ме!“ Тя си спомня, че му отговорила: „Г-н кмете, аз не целувам политици на улицата“.

А той й отговорил: „Това е моят град, не ме интересува“.