САЩ излъгаха Европа с F-35?

Няколко европейски държави се отказаха да купуват F-35  – изтребители – едноместни, реактивни, многоцелеви, от пето поколение, разработени от американската компания Lockheed Martin. Причината – F-35 е твърде скъп, със спорни характеристики.

Първо от Министерството на отбраната на Испания се отказаха да купуват „играчката“ на САЩ, като обявиха, че страната им участва в европейската програма FCAS, която е за бойни самолети шесто поколение.

„Испанското правителство не разполага с бюджет, за да участва в друг проект за закупуване на F-35. Нашите инвестиционни ангажименти се отнасят само до програмата FCAS “ – съобщи говорител на испанското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Дни преди това във френското бизнес списание Challenges се появи информация, че Испания може да се заинтересува от закупуването на изтребители F-35.

Но според външни наблюдатели Испания никога не е била член на програмата за F-35 и не е обявявала официално намерението си за подобни покупки. Същевременно обаче е оставяла впечатление, че се интересува от американските изтребители.

FCAS.

Сега обаче от Мадрид недвусмислено се изказаха в полза на FCAS (Future Combat Air System). Става дума за програма за развитие на военновъздушните сили, в която участват Франция, Германия и Испания. Страните съвместно разработват изтребител от шесто поколение. Той трябва да замени четвъртото поколение европейски самолети Eurofighter и Rafale. Водещи производители в програмата са френските инженерни компании – Dassault и Airbus. В известен смисъл европейците правят скок, защото нямат собствен изтребител от пето поколение и веднага преминават към шестата категория.

Rafale.

Новият изтребител на FCAS бе представен за първи път по време на авиошоуто в Париж през 2019 година.

Но независимо от официалната позиция на Испания все още не е изключено, че тя може да купи от САЩ изтребители F-35B, тъй като шестото поколение бойни самолети няма да й бъде достатъчно. В последно време все повече нейни машини излизат извън строя.

„F-35B е единственият самолет в света със система за съкратено излитане. В същото време испанският универсален десантен самолетоносач „Хуан Карлос I“ е построен специално за управление на самолет със система за съкратено излитане като F-35B. Следователно е възможно рано или късно испанците да закупят няколко F-35В, за да използват самолетоносача си“ – смятат специалисти.

От друга страна те не отричат, че F-35 е доста скъпо удоволствие за Испания.

Моделът на Airbus и Dassault.

Само продажната му цена е около 100 милиона долара, а по него има много оперативни разходи. Американските продавачи нямат намерение да намаляват цената, защото макар и в Европа само да рекламират „играчката си“, в Австралия и Япония имат немалко продажби.

В същото време редица специалисти предупреждават, че F-35 „не може да се нарече изцяло преработена версия на най-добрите досегашни модели. Смята се, че слабото му място е софтуерът и бордовата електроника, която периодично се поврежда и струва много пари.

Това е всъщност причината Европа да залага на собствения си изтребител шесто поколение.

F-35 в завод на Lockheed Martin.

„САЩ, грубо казано, измамиха Европа с F-35. Те й бяха обещали изтребител, който да й свърши работа, а реално новият боен самолет се оказва супер скъп и не много надежден.

 

Ето защо Европа сама ще строи следващото си поколение изтребители,независимо че трудно ще постигне амбициите си заради икономическата криза и пандемията от коронавирус.

„Но решението е взето и връщане назад няма“ – казват специалисти в сферата на бойната авиация.