Съботно-неделните предложения – в очакване на полазника

На 20 декември празнуваме Игнажден – денят на всички с „пламенни“ имена – Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. От този ден започват коледните празници, с които се свързва обичаят „полазване“. При него е важно кой ще бъде първият гост (полазникът) в къщата. Ако той е добър и е късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година. Нашите предложения за този уикенд са свързани с четирима хипотетични „полазници“.

 

1. Васил Василич Светловидов от „Лебедова песен“

Единият полазник е главният герой в пиесата „Лебедова песен“ от Чехов, поставена в Театрална работилница „Сфумато“. Тази събота, на 19 декември, от 19.00 часа, е премиерата на спектакъла. Режисьор е Ростислав Георгиев, участват Цветан Алексиев и Димитър Василев. Главният герой Васил Василич Светловидов е дългогодишен актьор, който тъкмо след празненството по случай бенефиса си е заключен в една от стаите. Всички са си тръгнали, а той се чувства като в клопка „шега на съдбата“. В тъмнината обаче си представя друг театър, с други роли – онези, които е искал да изиграе, но се е разминал в хода на кариерата си с тях. Така, изпълнявайки ги, заключен в стаята, успява да изпее лебедовата си песен.

Хубав завършек на една нелепа ситуация – едва ли има актьор, който да е изиграл всички роли, които е искал, но само човек, виждаш положителното във всяка ситуация, като Васил Светловидов може да го направи за една нощ, докато е заключен и изоставен след бенефиса си.

 

2. Лео от „4000 мили“

Сцена от „4000 мили“.

Другият полазник, който може да влезе в дома ви, е персонаж от типа на Лео, създаден от Ейми Херцог в пиесата „4000 мили“. Гледайте представлението на режисьора Владимир Люцканов тази събота, от 19.30 часа в „Театър 199“. Героят му (в ролята Николай Желев) прекосява Америка с колело – от Сиатъл до Ню Йорк, като преживява куп приключения, включително и един доста неприятен инцидент. Но стигайки в Ню Йорк, Лео отсяда при баба си Вера (Меглена Караламбова), която се оказва негова сериозна опора, а той за нея – идеален отдушник.

Дългото приключение на Лео е всъщност път на израстването, който всеки преминава, въпреки че едва ли си го представя като продължително пътешествие с една единствена цел – да потопи предната гума на велосипеда си в Атлантика.

 

3. Справедливият главен герой от „Приказките за Хитър Петър“

Третият полазник е Хитър Петър. Той няма нужда от представяне – беден, умен и справедлив, са трите определения, които най-добре го описват. Но той има и няколко други много ценни качества – може да направи за смях всеки алчен богаташ, завистлив съсед или високомерен скъперник.

Представлението е подходящо и за малки и големи, като съдържа и ценни поуки за. За това не пропускайте спектакъла в събота (на 19 декември) от 11.00 часа в кукления театър на НАТФИЗ. Постановката е на Боньо Лунгов, режисьори са доц. д-р Константин Каракостов, Мариан Рангелов и Любомир Генчев. Участват актьори от IV курс „Актьорство за куклен театър“.

 

4. Мъничката играчка от „По следите на Дядо Коледа“

Сцена от „По следите на Дядо Коледа“.

Четвъртият полазник е в категорията на децата. Но и в живота на големите се срещат такива типажи – някого, в когото се припознаваш, че е човекът с подаръците и започват приключения. Не ги пропускайте . Спектакълът се играе в Столичния куклен театър – и в събота, и в неделя от 11.00 часа. Авторът на представлението е Румен Николов, а режисьор е Бисерка Колевска. В „По следите на Дядо Коледа“ ще научите как в навечерието на Рождество всички горски обитатели се събрали, за да украсят елхата и да посрещнат добрия старец. Животните нямали търпение да дочакат Дядо Коледа и си помислили, че една от мъничките играчки за елха е тъкмо старецът с големия чувал с изненади. Не бъдете нетърпеливи като тях – бъдете въодушевени да посрещате всякакви полазници и с леко сърце посрещнете празниците!