Чаят, тъмният шоколад и виното ни помагат да сме здрави

 Учени от държавния университет в Северна Каролина са установили, че химическите вещества в някои храни и напитки помагат на организма да се бори с коронавируса.

 

Най-добрата диета по време на пандемия е пиенето на на зелен чай и консумацията на тъмен шоколад. Изследователите са установили, че и двата продукта имат уникални свойства.

Според проведените тестове елементите, съдържащи се в тези хранителни продукти, блокират протеазата (ензим) във вируса SARS-CoV-2, което предотвратява размножаването му в организма.

„Всеки зелен чай, който намерите в магазина, ще свърши работа. Разликите са само в концентрацията на съставките. Тествахме пет съставки в зеления чай. И концентрацията им се различава в зависимост от вида “, казва професор Дейу Си.

Оптимизмът на учените е, че зеленият чай е достъпен за всеки и почти няма странични ефекти. Освен това, колкото по-наситен е вкусът му, толкова повече химически елементи той съдържа. „Не смесвайте чая с мляко. Компонентите на чая и млякото взаимодействат помежду си и чаят губи своята ефективност. Почивката между пиенето на чай и чаша мляко трябва да бъде половин час или час “, казва Си.

Тъмният шоколад има подобен ефект на блокиране на протеазата, която е необходима на коронавируса, за да се възпроизведе. „Какаото на прах е дори по-ефективно от тъмния шоколад. В крайна сметка шоколадът се преработва, в резултат на което частично губи целостта на структурата на компонентите си, което го прави по-малко ефективен от зеления чай и екстракта от грозде “, казва Си.

Някои плодове и напитките, направени от тях, също имат благоприятен ефект. Най-ефективно е гроздето от сорта мускат и неговите производни, включително червеното вино. „Полезните вещества в гроздето се намират предимно в кожата и семената, а не в пулпата. Те се съдържат и в боровинките и в някои горски плодове, но в много по-малки количества. Колкото по-силно е червеното вино, толкова повече полезни съставки съдържа “, отбелязва ученият.

Обяснявайки резултатите от лабораторни изследвания, учените казват, че при консумация компонентите на зеления чай, шоколада и гроздето изглежда запълват кухините в протеазите, като по този начин блокират техните функции. Без протеази вирусът SARS-CoV-2 не може да се размножава успешно. Оказало се, че чаят и гроздето напълно блокирали размножаването на коронавирусни клетки. А тъмният шоколад е намалил активността им наполовина.

Според резултатите от проучването професорът препоръчал на студентите си зелен чай като превантивна мярка по време на пандемия. „Няколко от моите възпитаници съобщиха, че имат COVID-19 и те, както и членовете на семействата им бяха много уплашени. Затова изнесох три лекции, в които говорих за лечебните свойства на напитките и растенията “, казва Си.

Професорът вярва, че приемането на зелен чай може да облекчи развитието на COVID-19. Като пример той разказва историята на своя студентка, чиято сестра се разболяла. Професорът препоръчал на цялото семейство пие по 2 чаши зелен чай на ден.

„Преди края на заниманията я попитах как се справя сестра й, а тя отговори, че болната се е възстановила много бързо – в рамките на 10 дни“, казва професорът. В същото време самата студентка и майка й не се разболели, въпреки, че живеят заедно с пациентката и се предпазвали само с маски.

Лечебните и антивирусни свойства на зеления чай са известни отдавна на учените. Но първите документирани проучвания за невероятната полза от него в борбата срещу коронавируса се появиха едва тази есен. По-рано германски учени публикуваха проучване, според което зеленият чай, сокът от арония и сокът от нар убиват вирусите на грип и SARS-CoV-2 в епруветка.

Изследователите подчертават, че всички проведени тестове все още са в начален етап. И въпреки невероятните ползи от редица продукти, те по никакъв начин не могат да заменят нито  лекарствата срещу COVID-19, нито ваксините. Те могат да се използват само като здравословна диета по време на пандемия.