Съботно-неделните предложения – плаж и млечен шейк с кафе

Наближаващият уикенд обещава да е горещ. За това се заредете с разхладителни питиета, коктейли и сладоледи. Заложете специално на млечния шейк с кафе, защото 26 юли е специално посветен на тази напитка в Съединените щати.

 

Once upon a time

В съботния ден от 11.00 часа та чак до неделя до 22.00 часа в градинката зад Националната библиотека ще ви очаква най-артистичният базар в София с ръчно направени украшения и всякакви джунджурийки. Ще има музика и танци, като организаторите ще приветстват не само вас и семействата ви, но и домашните ви любимци.

Сцена на стълбите

Театър „София“ откри ново пространство за спектакли – на новата му сцена „На стълбите“ може да гледате „Солунските съзаклятници“ в събота от 20.30 часа. Гостува класът на доц. Пенко Господинов, който тази година завърши. В неделя пак по същото време и на същото място може да гледате политическата сатира от Дарио Фо „Няма да платим! Няма да платим“ на режисьора Теди Москов. Побързайте, защото остават само три места!

Три творби на Кристо и Жан-Клод в „Квадрат 500“

Ако се окаже, че някой ви е изпреварил и вече няма билети за спектакъла на Теди Москов,  не съжалявайте – в неделния ден може да разгледате картините Квадрат 500 и по-специално трите творби на Кристо и Жан-Клод, които са взети от трима частни колекционери в България, за да бъдат показани на широката публика.  Ще видите гранолитографии на „Мастабата“, „Над реката“ и „Обградените острови“.

„Мастабата“, представляваща 410 000 стоманени варели за нефт, е замислена като най-голямата постоянна скулптура в света. Изградена е близо до оазиса Лива на около 160 км южно от Абу Даби и е замислена през 1977 година. Това е най-дългият във времето проект в развитие на Кристо и Жан-Клод, с чието продължение днес са ангажирани техните племенници. Скулптурата е изградена в духа на ислямската архитектура.

„Над реката“ представлява хоризонтална „завеса“ над водата в осем различни участъка от река Арканзас между градовете Каньон и Салида в южно-централната част на щата Колорадо. През 2011 г. Кристо получава всички необходими разрешения от федералните, щатските и местните власти. През 2012 г. обаче местна група се противопоставя на проекта и завежда дело срещу Държавните паркове в Колорадо и срещу Бюрото за управление на земята към федералното правителство на Съединените щати. Кристо вижда в тези действия политически аргументи, повлияни от избора на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати и проектът остава недовършен.

„Обградените острови“ е огромна инсталация с тъкан розов полипропиленов плат, който следва контурите им на 61 м разстояние и „плува“ върху залива Бискейн, в Маями. Цветът на плата е подбран, за да бъде в хармония с тропическата растителност, светлината на небето в Маями и цветовете на плитките води в залива Бискейн.

Плажен уикенд в Бургас

Черпейки вдъхновение от „Обградените острови“, не пропускайте плажния уикенд в Бургас. Тази събота и неделя в крайморския град ви очакват много плажни дневни и нощни партита и плажен тенис.

В парка „Росенец“ организират мотосъбор с жива музика, студени напитки и мощни мотори. В експозиционен център „Флора“ от 16.00 часа може да опитате някои от най-награждаваните и популярни вина от страната и света в рамките на събитието WINE and Spirit FEST Burgas 2020. В Археологическия музей е подредена експозиция „Представяне на находки, открити в плажните ивици по Южното Черноморие“, а в Историческия музей могат да се видят документи, снимки и предмети, свързани с курортния живот в Стария Бургас. В събота от 9.00 часа до 12.00 часа са предвидени демонстрации на водните спасители на Северния плаж, до Моста.

Международен театрален фестивал във Велико Търново

Велико Търново е домакин на Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”. В събота от 11.00 часа на открита сцена  „Арт Лято” до художествената галерия „Борис Денев” може да гледате спектакъла „Оттук-оттам”. Постановката и музикалната селекция са дело на Христина Арсенова, а сценографията и куклите – на Емелияна Тотева. „Оттук-оттам”е букет от музикални етюди, рисуващи пъстри картини от различни части на света, типични за отделните националности.