Реклама на боб по време на пандемия

В американския сенат настояват за свикване на комисията по етика, за да разгледа поведението на Иванка Тръмп, която според сенатори от Демократическата партия е нарушила точка от етичния кодекс.

 

Според нея държавните служители нямат право да използват положението си „за реклама на каквито и да било продукти, услуги или предприятия или за извличане на лична изгода за свои приятели, роднини или хора, с които държавния служител не е свързан с длъжностни задължения”.

С искане за осъждане на поведението на дъщерята на президента, която е негов старши съветник, излязоха сенаторите демократи Том Карпър и Елизабет Уорън, след като преди дни Иванка публикува в социалните мрежи еднакви постове позирайки с консерва боб на фирмата Goya. „Ако е Goya – трябва да е добро”, гласи текстът под снимката на английски и испански език. Сега в сената настояват за дисциплинарни мерки срещу Иванка Тръмп.

Върху дъщерята на американския президент се изсипа вълна от критики заради рекламирането на фирмата Goya веднага след публикуването на снимката. „Ако е Тръмп – трябва да е корумпирано”, коментира поста й на испански език членът на Палатата на представителите Александрия Окасио-Кортес. Възмущение изразиха и обикновени американци, които обърнаха внимание на това, че да използваш положението си президентската администрация за реклама е неетично.

„Постът на Иванка Тръмп нарушава изпълнителната част на етичния кодекс от правила, забраняваща на служителите да злоупотребяват със служебните си позиции за реклама на търговски продукти”, – се казва в един от коментарите към поста на президентската дъщеря в Instagram. С това са съгласни и други потребители на социалната мрежа, като  някои от тях акцентират върху неуместността на рекламирането на боб на фона на критичната ситуация в САЩ.

„Да, милиони са без работа и над сто хиляди са мъртви, но аз почти забравям за това, виждайки те да позираш с консерва черен боб, – написа потребител. – Точно това ни трябва на всички. Удивително е, че не си избрала бял боб, защото този избор може да отблъсне част от феновете ти”.

Иванка Тръмп бе обвинена и в това, че рекламирайки продукцията на популярен сред латиноамериканците в САЩ бранд, всъщност се опитва да привлече испаноезичните американци на страната на Доналд Тръмп. Във връзка с това й напомниха, че имигранти от държави от Южна и Централна Америка се намират в лагери за нелегални. „Спрете да апелирате за гласовете на испаноезичните, докато ги държите заключени в съвременни концлагери”, се казва в един от коментарите.

Проблемът е, че класическата рекламна фотография с бобената консерва, се появи в акаунтите на Иванка Тръмп след като собственикът на бранда Робърт Унаню, внук на основателя на Goya – Пруденсио Унаню Ортис, емигрирал в САЩ от Испания в началото на ХХ в., обсипа с ласкателства Доналд Тръмп на срещата на президента с лидерите на испаноезичната общност в Белия дом на 9 юли. „В такова време е истинска благословия да имаме за водач строителят, президентът Тръмп, – заяви Унаню. – Това е същото, което е направил моя дядо: дошъл е в тази страна, за да строи, да расте, да процъфтява. Така че си имаме потресаващ строител и се молим за нашия лидер, за нашия президент, молим се за нашата страна, за да продължим на процъфтяваме и да растем”.

Белият дом вече отговори официално на обвиненията на сенаторите по адрес на Иванка Тръмп за нарушаване на етиката. „Този туит беше създаден, защото тя може публично да проявява своята лична подкрепа, – заяви представителят на администрацията Кели Макинани. – Жалбите са още една политически мотивирана, необоснована атака на организация, обявила вендета на цялата администрация”.