Изложба „Изкуство за крадене“ в Токио

В Токио в Same Gallery планирали художествена изложба, на която да бъде разрешено посетителите да си откраднат по нещо. Това бил експеримент с цел да се изследва връзката между художника и зрителите, а по-конкретно дали авторите на художествени произведения са готови да ги предоставят на галерията, при положение, че ще бъдат откраднати. Ето как протекъл експериментът.

 

Въпреки нестандартната концепция на куратора Тота Хасегава откликнали десетина художници, които се съгласиха да изложат работите си в Same Gallery.

Галерията се намира в двуетажна сграда в тихия токийски район Ебара. Традиционно няма много посетители и заради това на Хасегава му хрумнала идеята да открие изложба „Stealable Art“ („Изкуство за крадене“), за да привлече вниманието на по-голяма публика.

Хасегава се надявал, че ще внуши идеята, че изкуството е толкова ценно, че понякога провокира и нездрави желания. Замисълът бил изложба да се открие в полунощ и посетителите да проявят изобретателност при краденето – първо да огледат обстановката, да обмислят как тайно да изнесат картина от изложбата. Да го направят майсторски, така както крадец отмъкна „Ай-Петри“ на пейзажиста Архип Куинджи от Третяковската галерия. Похитителят го направи пред много свидетели, преобличайки се като част от служителите на галерията, заради което намиращите се около него хора изобщо не заподозряха, че той си отнася картината вкъщи.

Хасегава планирал, че всеки път, когато изчезне някое произведение, галерията за известно време ще затваря за посетители, а после пак ще отваря, като тогава произведенията на изкуството в нея ще бъдат експонирани по по-различен начин.

Какво се случило в деня на откриването? Вместо в 24.00 часа близо 200 посетители се скупчили пред галерията още в 23.30 часа.

Организаторите не очаквали такъв интерес и доволни разтворили вратите на галерията. Очаквали, че зрителите ще влизат един по един, ще оглеждат обстановката, ще си набелязват „плячката“. За тяхно учудване хората нахлули като вълна и вдигнали такъв гръм и трясък до небето, че живеещите наоколо, които не били свикнали с подобни артистични акции посред нощ, силно се възмутили и повикали полиция.

След като пристигнали, органите на реда станали свидетели на пълен хаос – в галерията всеки грабел, каквото докопа. Крадците дори не се срамували от постъпката си, а се снимали гордо с картините, които били смъкнали от стените. 26-годишният Юсуке Хасада например успял да отнесе смачкана банкнота от 10 000 йени (около 83 евро), която била част от инсталацията „Моите пари“ на художника Габин Ито.

Разграбването приключило към в 23.40 часа и така за официалното откриване в 24.00 нямало абсолютно нищо за показване. На организаторите не им останало друго освен да благодарят на гостите за проявения интерес и да публикуват в „Инстаграм“ снимки с празните стени.

Собственикът на галерията останал потресен и обявил, че повече не иска в неговото пространство да се провеждат подобни експерименти.

Хасегава се оправдал, че изобщо не е очаквал такъв масов интерес към изложбата. Предварителният замисъл бил съвсем друг – информацията за предстоящото събитие трябвало да се разпространи само сред малък кръг от хора.

Още по-неприятно било, че още на следващия ден някои от откраднатите картини били видени на сайтове на аукционни къщи, като цените им достигали 100 000 йени (над 800 евро).

Тъй като към изложбата проявили интерес и чуждестранни медии, Хасегава трябвало да обяснява, че принципно в Токио стават малко кражби и престъпността в японската столица е ниска. Дори по време на масовия грабеж – сред голямата навалица някой си бил загубил портфейла, но той бил веднага намерен и предоставен на галерията, за да може да бъде върнат на притежателя си.