Съботно-неделните предложения – кино за наваксване

След като от 1 февруари киносалоните отново отвориха врати, е време да наваксаме пропуснатите месеци, в които бяхме лишени от преживяванията пред големия екран.

 

Кадър от „Ако те има“.

Като за начало може да се подготвите да отбележите на 7 февруари точно 38 години от премиерата на българския игрален филм „Ако те има“ https://www.youtube.com/watch?v=-I6OPPoFv7s. В него се разказва за българските Ромео и Жулиета –  Нели (Ирен Кривошиева) и Сандро (Петър Терзиев), които се обясняват един на друг в любов, цитирайки Шекспир. Майката на Нели, която е от високопоставено семейство, е против връзката им. Замислила е по-изгодна партия за дъщеря си – дипломатът Жоро Фучеджийски (Радко Дишлиев), който има връзки в артистичните среди. След като завършват гимназия, Нели е приета да учи в Консерваторията, а Сандро заминава войник. Бяга от казармата, за да види любимата си, но е осъден, бит в карцера и загубва паметта си. Историята по сценарий и режисура на Иля Велчев завършва печално.  Тогавашната политическа власт не го харесва и го цензурира. Преди да бъде свален от екраните, той е гледан от над 700 000 зрители. От него остава емблематичният хит на Орлин Горанов и Тоника СВ – песента „Ако те има“. Ако искате да постигнете пълен киносинхрон в почивните дни с българския „Ако те има“, набележете си два филма.

 

„Кръвта на пеликана“

Кадър от „Кръвта на пеликана“.

Единият е „Кръвта на пеликана“, който е немско-българска копродукция. Може да го гледате в събота от 17.00 часа в Дома на киното.

Филмът на режисьорката Катрин Гебе е заснет изцяло в България през лятото на 2018 година. В него ще видите конната база „Спарата“, близо до Вакарел, която е превърната в немска конеферма. Сюжетът – по сценарий на Катрин Гебе – е следният: главна героиня Вибке (в ролята Нина Хос) се занимава с това да отглежда и тренира полицейски коне в красива ферма. Там тя живее с осиновената си дъщеря Николина (Аделия Оклепо). Дълги години чака да й разрешат да осинови и второ дете. Това е петгодишната Рая (Катерина Липовска). Но заживявайки заедно, се оказва, че Рая не харесва близките си – тя започва да проявява демонична агресия, с която излага на риск както собствения си живот, така и този на околните. Вибке е изправена пред много предизвикателства в името на децата си. Световната премиера на „Кръвта на пеликана“, който изследва важни теми като родителството и границите на майчината любов, бе във Венеция. Там, двете момиченца българчета – Аделия Оклепо (11) и Катерина Липовска (7), оставиха незабравимо впечатление, минавайки по червения килим.  Другите български актьори във филма, който е драма с елементи на хорър, са са Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

 

„Пепел върху слънцето“

Кадър от „Пепел върху слънцето“.

Вторият български филм е „Пепел върху слънцето“, който може да гледате и през двата почивни дни в G-8 Cinema, в Euro Cinema, в Arena The Mall и в Arena Deluxe Bulgaria Mall. Това е режисьорският дебют на Бо Калинов. Сценарият е дело на трима души – Златимир Коларов и братя Калинови. Оператор е Калоян Иванов. Музиката във филма е композирана от Мирослав Димов, а основната песен от саундтрака е „Равносметка“ на Б.Т.Р., по текст на Александър Петров. „Пепел върху слънцето“ се занимава с болезнения проблем „лекарска грешка“, довела до смъртта на пациент при рискована операция. В главните роли ще видите Юлиан Вергов, който се превъплъщава в образа на хирурга д-р Стефанов и Силвия Петкова, която е млада журналистка, търсеща истината за трагичния инцидент. Други интересни типажи са д-р Монов (Стефан Денолюбов) и бай Стамен (Павел Поппандов).  Във филма няма да видите конкретния виновник и неговата жертва – присъдата ще остане във ваши ръце. А ако ролята на съдник ви харесва много, не пропускайте и една френска комедия с криминален сюжет.

 

„Кръстницата“

„Кръстницата“ е френска криминална комедия на режисьора Жан-Пол Саломе. В главната роля ще видите Изабел Юпер. Тя е преуморена преводачка от френски на арабски, която изобщо не е доволна от заплащането си. В същото време има много отговорна работа – следи телефонните разговори между потенциални наркодилъри, като работи за полицейски отдел за борба с наркотиците. Един от подслушваните се оказва син на жена, която познава. Героинята на Юпер – Пасианс – решава да го покрие. Но това се оказва сложна задача и не след дълго Пасианс се оказва начело на собствена престъпна мрежа. Не й стига това, но и прозвището й е „Мама Марихуана“. Филмът може да гледате в неделя, от 15.30 часа в Дома на киното.