Съботно-неделните предложения: Под знака на „Бийтълс“ и Антоновден

На 16 януари е денят на „Бийтълс“. За това посрещнете съботния ден с нещо от ливърпулската четворка. За предпочитане е да си пуснете тъкмо песента „Нещо“ (Something), за да си припомните колко трудно е да определите какво точно харесвате в любимия човек. Харесвате го именно заради онова „нещо“, което го прави несравним с останалите. А ето какви уникални неща може да правите този уикенд.

 

1. Детски конкурс за авторска приказка

Астрид Линдгрен.

Ако съзирате в детето си бъдещ Ханс Кристиан Андерсен или бъдеща Астрид Линдгрен, предложете му да се включи в конкурса на Столична община „Ще ти разкажа приказка“. Всеки автор на възраст между 9-12 години и 13-15 години, може да участва с приказка (до три печатни страници). След текста си трябва да изпише трите си имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка. И за двете възрастови групи наградите са едни и същи – първата е лаптоп, а втората и третата – таблет. Има и поощрения – интересни книги. Приказките ще се приемат до 24.00 часа на 28 февруари 2021 г. на e-mail: kalendar.kultura.so@gmail.com, като в графата „Относно“ задължително трябва се впише възрастовата група на разказвача – (9-12 години или 13-15 години). За да вдъхновите и насърчите бъдещите писатели, може да гледате и някои театрални постановки.

 

2. „Въздушната принцеса“ в Театър „Възраждане“

Сцена от „Въздушната принцеса“.

В събота, от 11.00 часа, в Театър „Възраждане“, може да се срещнете с една лекокрила и леконравна кралска дъщеря, за която чуждото страдание не съществува и която не изпитва никакви чувства. Единствените емоции, владеещи съществото й, са към водата в езерото, в което плува. Но ето че се явява вещица, която прави магия и пресушава езерото. А какво се случва после в куклената пиеса „Въздушната принцеса“, ще разберете, ако посетите спектакъла по стихове на Мария Донева. В него участват актьори като Виттория Николова, Йордан Ръсин, Георги Златарев, Мариана Жикич. Билетите са на привършване и са само по 6 лева.

 

3. „Момче и вятър“ в Учебния куклен театър на НАТФИЗ

Ако пък капризните кралски дъщери и неволите с пресушените водоизточници не са ви любима тема, то за вас е куклената постановка „Момче и вятър“ в Учебния куклен театър на НАТФИЗ. Тя отново е в събота, от 11.00 часа. В нея ще видите класическата народна приказка за момчето, подгонило вятъра, разказана с различни системи от кукли – ръстови, естрадни, с маски и разнородни предмети. Зад някои от героите стоят по няколко актьори, които искат да предадат основното послание: „Добрият изход е постижим, но е необходима добрата воля и усилията на всички, устремили се към него“.

 

4. „Приказка за рицаря без кон“ в Младежкия театър „Николай Бинев“

Сцена от „Приказка за рицаря без кон“.

В неделя, от 11.00 часа, в Младежкия театър „Николай Бинев“ поучителните истории продължават. Ще може да гледате „Приказка за рицаря без кон“ на полската авторка Марта Гушньовска. Режисьор е Елжбета Ейсимонт. В нея рицар и кон се търсят взаимно, като по пътя един към друг извършват безчет подвизи.

В неделния ден обаче не се втурвайте да извършвате подвизи – за предпочитане е да се отдадете на заслужена почивка. Или поздравете някой именник. На 17 януари честваме Антоновден. Тогава жените избягват да работят – само правят и раздават питки, намазани с мед, за предпазване от болести. В разградския край има обичай на съседите да се дават по две медени питки. Прави се и трета, която остава на тавана, нарочена за чумата. Така – с медени питки – успех във всичко се постига и вие не забравяйте тази победоносна рецепта и през идната седмица.