С какво впечатлява новият iPhone 12

Почти една година след лансирането на iPhone 11 Apple обяви, че вече е готов да пусне на пазара 12-та серия на култовата марка смартфони. Ето какво трябва да знаете за най-новия модел на американския бранд.

 

На 13-ти октомври феновете се запознаха с новите iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max. Докато първите два са замислени за онези клиенти, които обичат да снимат, но любителски, то вторите са мечтата за всеки фотограф (подобно на предшествениците си от 11-та серия). Но това далеч не е всичко:

Дизайн

Отляво: iPhone 12, отдясно: iPhone 12 mini

Новите модели могат да се похвалят с по-загладени краища и фин дизайн, нещо, което се наблюдава още от 6-та серия насам. Предната и задната страна, изградени най-вече от стъкло, са прикрепени заедно към алуминиева рамка с матов дизайн.

Всички апарати са снабдени с TrueDepth Camera, високоговорител и микрофон, намиращи се върху малкия прорез на предната страна на телефона. На задната страна се виждат логото на бранда и квадратното поле, където са разположени системата с два обектива на камерата и светкавицата. Наред с това слотът за SIM картите е преместен от лявата страна на айфона, отдолу също има вградени микрофони, високоговорители и прословутият Lightning port на Apple, откъдето се зарежда телефонът.

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max.

Любопитно е да се спомене, че докато екранът на iPhone 12 е голям 6.1 инча, този на iPhone 12 mini е само 5.4 инча. Целта е да се отговори на очакванията на онези потребители, които не харесват прекалено големите телефони. Единствената разлика между двата модела, освен размерите, е и животът на батериите им.

В интерес на истината, въпреки че всички смартфони от 12-та серия си приличат, iPhone 12 Pro и 12 Pro Max се различават от другите два по рамката от неръждаема стомана и системата с три обектива на камерата, които, разбира се, увеличават и цената им.

Новите модели, подобно на предшественика си от 11-та серия, също ще бъдат налични в различни цветове: черно, бяло, червено, зелено и синьо.

Дисплей

За първи път американската марка ще включи OLED дисплеите към своите продукти. OLED (Organic Light Emitting Diodes) е технология, при която светлинният поток се излъчва от плоскост, състояща се от серия тънки, органични (базирани на въглерод) филми между два проводника. При наличието на електрически ток се излъчва ярка светлина. Този тип екрани не само не изискват фоново осветление, но и панелите им могат да бъдат както гъвкави, така и да се свиват. Наред с това те имат страхотно качество на картината – брилянтни цветове, безкраен контраст, бърза реакция и широк зрителен ъгъл.

Освен това разполагат със Super Retina XDR и специално олеофобично покритие, което ги защитата от пръстови отпечатъци и други замърсители.

A14 Bionic Chip и 16-core Neural Engine

Новият бионичен чип A14, използван чак в 12-та серия, е първият по рода си, изграден върху по-малък 5-нанометров процесор, който е с подобрения в скоростта и ефективността. Още повече, че A14 разполага с 40% повече транзистори (към 11.8 млрд.) от А13 за по-дълъг живот на батерията и бърза реакция.

От друга страна 16-ядреният невронен двигател е не само 80 на сто по-бърз от предшествениците си, но и активността на ускорителите на машинното обучение е увеличена с 70 процента. С други думи 16-core Neural Engine е способен да извърши до 11 трилиона операции в секунда, позволяващ на функцията Deep Fusion да фотографира по-бързо отпреди.

Новите придобивки

Камера

Всички айофни разполагат с 12 мегапикселова камера с бленда f/2.2, като този път системата TrueDepth не само позволява да се разпознава по-лесно лицето на притежателя (по-надеждна и различна възможност за заключване и отключване на апарата), но сега и предната камера също може да се използва за правенето на по-качествени снимки. Това е благодарение на вече споменатия бионичен чип A14, който помага и за правенето на нощни селфита с предната камера. Част от другите функции включват Deep Fusion, Smart HDR 3 и Dolby Vision HDR за записването на професионални видеоклипове.

Водоустойчивост

С новите подобрения смартфоните могат да останат незасегнати до 30 минути и 6 метра под водата. Тяхната степен на водоустойчивост – както и най-високата до този момент – е IP68: 6-та означава, че могат да задържат пръст, прах и други прахообразни частички, без да повредят апарата, а 8-та е за водата.

5G

5G мрежата ще позволи за по-бързото зареждане на уебсайтове и свалянето на музика, апликации, филми и телевизионни предавания. Наред с това видеоклиповете, а и видеоразговорите с FaceTime, ще могат да бъдат гледани с по-висока резолюция от сорта на 1080 пиксела.

Dual SIM Support

Дванадесета серия може да се похвали и с възможността да се използват две SIM карти едновременно – освен слота за нано SIM, може да се използва и eSIM (вградена директно в устройството). До този момент втората опция е достъпна само за някои държави като Австрия, Канада, Чехия, Индия и Великобритания; България все още не фигурира в списъка със страни в официалния сайт на бранда.

MagSafe

Всички от новите модели на айфоните имат вграден магнетичен пръстен, позволяващ за опитмалното използване на иновативните зарядни устройства MagSafe. Кръглото зарядно просто се поставя на гърба на телефона и се оставя да се зареди. В интерес на истината и предишните поколения айфони също могат да се зареждат по този начин, но MagSafe работи най-добре с iPhone 12.

Впрочем, поради екосъображения, новите модели вече ще се продават без адаптер и слушалки EarPods; в комплекта ще бъде включен само стандартният USB-C кабел с Lightning конектор.

Цена

iPhone 12 ще струва от порядъка на 800 долара, iPhone 12 mini към 700 долара, а за iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max цените ще започнат от 1100 долара. Планирано е смартфоните да се появят по магазините от 23-ти октомври, като за последните три модела датата може да бъде и 13-ти ноември.