Рожденичката Моника Белучи все по-щастлива и по-щастлива

Италианската актриса Моника Анна Мария Белучи, която точно днес – 30-и септември, става на 57 години, споделя, че, колкото повече остарява, толкова по-щастлива става. Ето още подробности около актрисата, която тази година спечели наградата „Давид на Донатело“.

 

Тази награда е италианският еквивалент на „Оскар“. В мотивите към приза артистичният директор на Филмовата академия в Рим Пиера Детасис описва кариерата на Белучи като „звездна и мъдра“ и отбелязва колко предано френското кино се отнася към нея.

Моника Белучи и Венсан Касел в „Апартаментът“.

Един от филмите, в който изиграва незабравим образ, е френско-испанско-италианският филм „Апартаментът“ от 1996 г. на Жил Мимуни, където си партнира с бъдещия си съпруг – Венсан Касел. За тази си роля печели „Сезар“ за най-обещаваща актриса. През 2002 г. се снима в друг емблематичен филм  „Необратимо“ на Гаспар Ное.

Започва като годеницата на Дракула във филма на Франсис Форд Копола „Дракула по Брам Стокър“ през 1992 година. През 2000 г. се превъплъщава в ролята на Малена в едноименната италианска романтична драма. А през 2004 г. изгражда впечатляващия образ на Мария Магдалена в библейската история на Мел Гибсън „Страстите Христови“.

Моника Белучи в „Матрицата“.

Участва в „Матрицата: Презареждане“ и в „Матрицата: Революции“, където е Персефона.

През 2015 г. в поредицата за Джеймс Бонд – Spectre – e „момиче“ на Агент 0007, въпреки че е на на 50 години. Типичната любима на топ шпионина е максимум на 39 години, но за Белучи може да се направи изключение. Тя изиграва Лусия – красивата вдовица на легендарен мафиот.

Белучи признава, че за нея остаряването не е драма. Дори колкото повече остарява, толкова по-щастлива се чувства. Смята, че киноиндустрията е виновна и на нея се дължат съществуващите предразсъдъци към по-възрастните жени. Особено в Холивуд, където според Белучи са обсебени от младостта.

Според италианката, ако жената вярва в себе си, тя на всяка възраст може да излъчва красота и чувственост. Харесва актриси от типа на Джина Лолобриджида и София Лорен, които са естествени и не са се подлагали на пластични операции.

Подчертава, че като бивш модел е наясно колко важна е красотата, но добавя, че е глупаво човек да се гордее, че е красив, защото не е направил нищо, за да постигне подобен естетически успех.

„Погледнете Джуди Денч – тя излъчва някаква вътрешна сила и власт и това е много по-атрактивно от физическата красота. Тя, както казва Оскар Уайлд, прави впечатление около 5 минути – предизвиква интереса ви, провокира любопитството ви. Но само толкова. Не мисля, че щях да имам такава кариера, ако бях просто красива. Режисьорите не ви търсят, защото сте красиви, а защото сте талантливи“ – обобщава Белучи.

Моника Белучи в „Малена“.

И наистина актрисата има късмет с режисьорите. Състоянието ѝ се изчислява на 45 млн. долара. Започва кариерата си на 13-годишна възраст като модел. В края на 80-тегодини се премества от родния си град Чита ди Кастело в областта Умбрия в Милано, където подписва договор с Elite Model Management, малко по-късно се появява на кориците на Elle, Esquire, дефилира за Dolce & Gabbana. През 2006 г. подписва договор с Dior. Днес по стъпките ѝ върви голямата й дъщеря – Дева Касел. Тази година двете се появиха на корицата на „Вог“.

Моника Белучи с дъщеря си Дева.

На въпрос не съжалява ли, че толкова късно е станала майка – Моника ражда Дева на 39 години, а Леони – на 45 години, актрисата отговаря, че преди това не се е чувствала готова за тази отговорна роля. Бащата на двете ѝ деца е актьорът Венсан Касел. Те се срещат по време на снимките на „Апартаментът“, сключват брак през 1999 г., а в средата на 2013 г. се разделят. Днес Касел живее с 24-годишния модел Тина Кунаки, но с Моника продължават да ги свързват приятелски чувства.

Моника Белучи и Венсан Касел.

„Благодарение на него пораснах. Той ме постави пред огледалото и ме накара да открия в него неща, които не знаех за себе си“ – споделя след развода италианската актриса. За в бъдеще признава, че ще предпочита да прекарва повече време с дъщерите си, отколкото да гледа старите си филми. Но големите ѝ роли едва сега започват.