Роботът Cloud Ginger – помощникът при грижата за възрастни хора

Представяме ви робота Cloud Ginger.

Разказахме ви преди дни как Шанхай е в челните редици по производство на роботи за промишлеността в продължение на повече от 40 години. Подробно ви представихме робота Optimus, който може да намери страхотно приложениега в болниците – да помага при различни рехабилитационни процедури. После ви посочихме силните страни на робота GR-1, а днес продължаваме с – Cloud Ginger.

Той е произведен от CloudMinds Robotics Co Ltd. Висок е 158 см и тежи 62 килограма.

Може да се похвали с над 40 интелигентни гъвкави способности, като например може да слуша, говори, вижда и да се движи въз основа на множество интелигентни технологии, базирани „в облак“. Той може да извършва различни услуги, включително работа на рецепция, насочване на туристи, грижи за възрастни хора, почистване, образование и научни изследвания.

Китайските производители не си губят времето – очаква се хуманоидните роботи да посрещнат предизвикателството с недостига на работна ръка в производствения сектор и грижите за възрастни хора, обяснява Ли Дзин, заместник-директор на на Шанхайския институт за роботи към Шанхайския университет.

Базираната в Шанхай CloudMinds Robotics е една от китайските компании, които се опитват да се наложат в секторите на здравеопазването и грижите за възрастни хора. Прогнозите са, че до 2035 г. в Китай ще има около 310 млн. души на възраст над 60 години.

CloudMinds е в процес на разработване на мобилен хуманоиден робот, който ще бъде представен до 2025 г., казва Уан Бин, съосновател на „Уин“ и председател на компанията.

Роботът може да изпълнява над 60 интелигентни функции. Той ще може да ходи на два крака и ще има движения и гъвкавост като на човек. Това би трябвало да му позволи да изпълнява задачи, като подпомагане на възрастни хора при качване и слизане по стълби.

Компанията вече пусна на пазара човекоподобен робот с две подвижни ръце, който може да предоставя услуги, свързани с грижи за възрастни хора, почистване, както и в областта на образованието и научните изследвания.

Fourier Intelligence представи своя най-нов хуманоиден робот GR-1 на изложението на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай този месец.

Производителят на електромобили Tesla също показа своя дроид Optimus – работник с общо предназначение. Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск прогнозира, че роботът ще се продава за по-малко от 20 000 долара.

„Пускането на пазара на прототипа на хуманоидния робот на Tesla Optimus предизвика разгорещен дебат за перспективите на сектора. Някои организации прогнозираха, че конкретният робот ще достигне значителен пазарен дял през следващите години“, заяви Ли Дзин, заместник-директор на Института за роботи в Шанхай.

Ако пречките, като дизайн на продукта, употребата, технологиите, достъпността и общественото приемане могат да бъдат преодолени, Goldman Sachs предвижда пазар за продукта до 154 млрд. долара към 2035 година. Оценката е близка до тази на световния пазар на електрически превозни средства и представлява една трета от световния пазара на смартфони през 2021 година.