„Атлас“ – най-подвижният от роботите в Шанхай с 28 хидравлични стави

Атлас в древногръцката митология е титан, наказан от Зевс да крепи небето на раменете си.

Причината за наказанието – участието на Атлас в бунта на титаните срещу боговете. Смята се, че освен с буен нрав, се откроявал и с голяма сила и издръжливост. Днес, в шанхайската мека на технологиите, Атлас е име на робот.

Разказахме ви преди дни как Шанхай е в челните редици по производство на роботи за промишлеността в продължение на повече от 40 години. Подробно ви представихме робота Optimus, който може да намери страхотно приложениега в болниците – да помага при различни рехабилитационни процедури. После ви посочихме силните страни на робота GR-1, продължихме с – Cloud Ginger и днес ви запознаваме с „Атлас“.

Той е произведен от „Бостън Дайнамикс“. Височината му е 150 см, теглото – 89 килограма.

Той е много подвижен – има 28 хидравлични стави. Движи се със скорост от 2.5 метра в секунда, може да извършва много разнообразни и гъвкави движения, включително скокове и салта. Все още обаче няма данни за какво конкретно този робот ще бъде използван.

Като цяло Китай разполага с добра роботизирана промишлена верига със значителни мащаби и лесно ще намери приложение за „Атлас“.

Цао Цисин, професор в Шанхайския университет „Дзяо Тонг“ и директор на Института по биомедицинско производство и качество на живота, смята, че има причини за бързото развитие на роботиката в Китай и по-специално в Шанхай.

Още от 80-е години на миналия век университетът „Дзяо Тонг“ и Шанхайският университет работят по изследвания за първото поколение индустриални роботи в страната. Ето защо големите корпорации нямат проблем да въведат роботи в различни сектори.

По-рано тази година – през 2023 г. Шанхай представи план за популяризиране на индустриалното си производство на роботи за следващите три години. Целта е да има 10 водещи марки промишлени роботи, да реализира 100 сценария за тяхното приложение и да увеличи приноса им като процент от БВП на стойност до 100 милиарда юана.

„Тези цели са част от усилията на града да интегрира роботите и изкуствения интелект в различните индустрии“, обясни Танг Уенкан, заместник-директор на Общинската комисия по икономика и управление на Шанхай.

Промишлените роботи, както и тези в сферата на услугите в Шанхай постигнаха големи успехи през 2022 година.

Въпреки кризата покрай COVID-19, производството на промишлени роботи в Шанхай нарасна с 6% и през 2022 г. надхвърли 75 000 единици, с което най-големият град в Китай надмина всички останали в страната. На негова територия роботите се прилагат широко в медицинското обслужване, строителството, селското стопанство и търговията.