Решението на крал Чарлз III, което ще промени великобританската монархия

Най-големият син на Елизабет Втора и принц Филип променя закон от 1937-а, пряко засягаш наследниците на британската корона.

 

По данни на Telegraph, актуалният английски монарх обмисля да промени закон, който влиза в сила, веднага щом суверенът е извън държавата, болен или препятстван. С други думи, кой от неговите наследници може временно да поеме ролята му: да подписва официални документи или да присъства на важни кралски събития.

Британската медия напомня, че до този момент законът дава правомощия на съпруга/съпругата на монарха, както и на четирима от престолонаследниците му най-близки по ред до унаследяване на короната.

Сегашните монарси на Обединеното кралство – крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила.

В случая на Чарлз III това са кралицата-консорт Камила Паркър-Боулс, синовете му принц Уилям и принц Хари, брат му принц Андрю и племенничката му принцеса Беатрис. Ала най-големият син на Елизабет Втора и принц Филип има други планове…

Принцеса Ан и принц Едуард.

Английският суверен обмисля да премахне две особи от списъка, заменяйки ги със сестра си принцеса Ан и малкия си брат принц Едуард. Но кои ще са двамата “изгорели”?

Принц Андрю с племенника си принц Хари.

Едва ли е тайна, че това са малкият кралски син принц Хари и чичо му принц Андрю. Да припомним, че докато първият съвсем официално се отказа от кралските си правомощия покрай случая Megxit, то вторият се превърна в персона нон грата около правосъдната полемика с Джефри Епстийн.