Различният Хелоуин: да се посмеем над страховете си

И на тазгодишния Хелоуин  мнозина ще се преобразят, обличайки  шантави и страшни костюми. Но това е единственото нещо, което през 2020-а ще напомня за традицията хората да се събират по случай празника, да раздават сладки на съседките деца, които идват да си ги искат и да се плашат взаимно от сърце.

 

Ограниченията, свързани с пандемията на коронавируса, ще попречат на мнозина да  празнуват по обичайния начин. Във Франция въведоха режим на самоизолация за ноември, в Испания бе обявен вечерен час от 23.00 до 6.00, в Италия кафенета и ресторанти се затварят в 18.00, а масовите празници са забранени, в Белгия вечерния час започва в 22.00, в Нидерландия пък кафенетата и ресторантите спират да предлагат алкохолни напитки още в 20.00 часа.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати е  класирал тържествата за Хелоуин според риска от заразяване: най-безопасни са онлайн партитата и състезания с тиквени фенери, а като най-опасно е посочено практикуването на традицията „пакост или лакомство”, когато костюмирани деца тръгват по съседските къщи да си искат сладкиши и бонбони.

Никой обаче не е забранил костюмите и малките партита, така че тази година  производителите на тематични тоалети, както и тези, които се опитват да ги създадат сами вкъщи, развихриха фантазията си. Добрите стари вещици, пирати и трупове на булки вече не са на мода, а медицинските сестри, откакто тази професия започна да се смята за героична, престанаха да бъдат секси.

По време на пандемията хората избират да се подиграват на страховете си, като се обличат в костюми, изобразяващи дезинфектанти и рула тоалетна хартия. Така поне мислят производителите на карнавални дрехи – в онлайн платформите има богат избор от такива облекла. „Искахме Хелоуин да бъде бягство от лудостта, – заяви пред The ​​Guardian Пилар Кинтана-Уилямс, вицепрезидент на компанията за онлайн търговия на дребно Yandy , предлагаща костюми за празника. -Фокусирахме се върху това, което хората правеха по време на карантината“.

Платформата предлага тоалети с препратки към банановия кекс, популярен сред домашните пекари, към социалната медия TikTok, която набара популярност по време на карантината, и дори бюлетина за гласуване по пощата на изборите в САЩ и фалшиви новини. Най-популярен обаче е секси костюмът на дезинфектант: докато други платформи, включително Amazon, предлагат обемни тоалети под формата на бутилки, Yandy показа на купувачите, че дезинфектантът може да изглежда не само забавен, но и привлекателен.

„Хората наистина го харесват, защото се превърна във важна част от живота им. Това е нашият бестселър тази година “, казва Пилар Кинтана-Уилямс за новия секси костюм.

Резултатите от труда на хората, които предпочетоха да си направят костюмите вкъщи, също потвърждава, че на този Хелоуин възнамеряват да се посмеят на това как са прекарали 2020-а. Instagram е пълна със снимки на домашни облекла за празника. Прост, но направо гениален, е костюмът на онлайн конференция в Zoom: взимате картонена кутия от телевизор, върху която залепвате снимки на роднини. Правите цепка за главата и готово – сега приличате на компютърен екран, от който ви гледат познати лица. Костюмите във формата на коронавирус също станаха много популярни

А обикновените защитни маски се превърнаха в най-лесният начин да се преобразите за празника – достатъчно е да нарисувате кървава уста или вампирски зъби върху тях, за да изглеждате празнично страшни.