Призрачните и прокълнати места в България

Неотдавна ви разказахме за някои от най-прокълнатите места в Ирландия, които е най-добре човек да не посещава. Но такива мистериозни и побиващи тръпките местности има по цял свят – включително и в България. Разказваме ви за някои от най-злокобните дестинации в татковината ни:

 

1. Село Шишенци, Видинско

Шишенци се намира на 40 км западно от Видин и на 5 км от сръбската граница. Въпреки отдалеченото си местоположение, населеното място отдавна се е прочуло като едно от най-прокълнатите в България.

Очевидците и местните жители разказват всякакви истории, но две от тях наистина могат да смразят кръвта ви. Според едната, около селото всяка вечер се събират прелестни жени, облечени в бели премени, които танцуват – самодиви. Който ги зърне, или губи спомените си, или разсъдъка си, или зрението си. Веднъж овчар, който имал нещастието да зърне една, започнал постепенно да ослепява. Отишъл при Ванга, но дори и тя била безсилна пред такава силна и древна магия.

Втората ни предупреждава, че след залез слънце трябва да се заключим по домовете си, да светнем всички лампи и да не си подаваме носа навън – както правят селяните. Причината – пронизващите писъци и викове на мъже, жени и деца. Според местната легенда имало сватба – „Кървавата сватба“, където всички били изклани от татари. Затова често се чува и звукът от сватбени тъпани. Някои разказват, че това е дело на чакали, които никой не е срещал…

 

2. Село Царичина, Софийско

Преди почти 3 десетилетия, на 30 км северно от София, Генералният щаб на Българската армия започва да прави секретни разкопки. Според екстрасенса Елисавета Логинова, някои извънземни цивилизации са се свързали телепатично с нея, за да ѝ предадат важната информация, че в Царичина е закопано първото човешко същество, живяло някога на земята.

Но разкопките спрели толкова внезапно, колкото и започнали; направената дупка била зарината и капсулирана. Според думите на очевидците не само ги били посетили създания от други планети, но и започнали да се случват странни и необясними неща. Мистерията все още е неразгадана, но и до ден днешен около мястото, върху което е поставен камък с надпис „Дупката“, се усеща силна и загадъчна енергия.

 

3. Село Мусачево, Софийско

Само на 20 км източно от столицата – в село Мусачево – се намира къща, чиято история може да замрази кръвта на всекиго. На пръв поглед тя не се различава по нищо от останалите изоставени домове, но витаещата около нея атмосфера сякаш казва всичко…

Според местните предания, тя е построена върху турско гробище и заровени прокълнати жълтици. Енергията около самото място е силно отрицателна и може за секунди да накара дори и най-силния духом човек да затрепери от страх или да полудее. Няколко семейства, включително и първото, което започнало да я строи, се изпокарали помежду си, побърквали се и накрая умирали при много мистериозни обстоятелства. Брокерите не могат да я продадат от години – дори и за символичната цена от 1 лев, а смелчаците, които дръзват да преспят в нея, си тръгват по-уплашени и от кошута. Очевидци разказват, че през нощта от нея се чували страховити звуци, а вътре проблясвали ярки светлини…

Отец Георги Гелеменов пред Прокълнатата къща.

За това свидетелства и православният отец и екзорсист Георги Гелеменов. Посещавайки мястото сам казва, че се усеща много силна негативна енергия и други вибрации, непознати за повечето хора. Освен че прокълнатата постройка се намира много близко до селското гробище, по мнение на отеца са нужни поне няколко водосвета, за да могат душите на упокоените да намерят най-накрая покой.

 

4. „Седалото“, Странджа

През 1981 г. иманяр на име Мустафа намерил много стара и мистериозна карта. Тя била изработена от животинска, необработена кожа, а върху нея били нарисувани неясни знаци и символи. Мъжът веднага занесъл находката на самата Людмила Живкова, която била силно заинтригувана от неговите думи. Според него това била карта на гроба на египетската богиня Бастет, изобразявана с глава на котка и тяло на жена. Ванга потвърдила думите на Мустафа – това бил гробът на жена с жезъл, дошла от Египет, но изрично забранила да се доближават до мястото, защото ги чакала ужасна участ.

Разкопките в местността „Седлото“, между върховете Голямо и Малко Градище, започнали. Никой не знае на какво са се натъкнали Людмила Живкова и екипът ѝ, но всички, рано или късно, почиват при мистериозни обстоятелства. Експедицията била прекратена, но очевидци разказват, че най-често в нощта на 5-ти срещу 6-ти май – всяка година – на скалата може да се види сияние и две фигури. Едното на мъж, а другото – на жена.

 

5. Село Живовци, Монтанско

Живовци е някогашно село в област Монтана. Жителите му започват да се изселват от него, а също и от с. Калиманица през 1968 година. Сега е напълно разрушено и по-голямата част от него е залята от водите на открития през 1986 г. язовир „Огоста“.

Единствената останала почти непокътната постройка е тази на старата църква. Някои от местните смятат, че самият Бог я е съхранил, а според други – неговият архивраг. Това се дължи на факта, че почти всички нейни стенописи са били заличени, с изключение на един доста зловещ – на самия дявол. Говори се, че всеки, който дръзне да види образа му, го застига ужасяващо проклятие. Такава е и историята с двамата братя-близнаци, които първи го открили…