Последният рицар: отиде си сър Шон Конъри

Той можеше да бъде актьорът с една единствена роля, запечатана завинаги в  паметта на публиката – първият и най-добър Джеймс Бонд, агент 007 на тайна служба на Нейно Величество. Но Шон Конъри успя да постигне почти немислимото, да преодолее товара на своя персонаж и да докаже на света, че на таланта му са подвластни почти всички образи – от средновековния монах-следовател в „Името на розата” до съветския капитан на подводница в „,На лов за Червения октомври”, от ексцентричния дивак  във фарсовата антиутопия „Зардоз” до елегантния професор по археология в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” и великолепният крал Артур  от „Първият рицар” . Впрочем, във всяка роля той си оставаше истински джентълмен, дори когато (макар и много рядко) играеше негодници.

 

Любимият актьор на няколко поколения, отличен с „Оскар” за ролята си на Джим Малоун в гангстерската драма „Недосегаемите”, и  трикратен носител на наградата „Златен глобус” сър Томас Шон Конъри почина в съня си на Бахамските острови, където през последните години живееше със съпругата си.

Шон Конъри е роден на 25 август 1930-а в много бедно семейство. Започва актьорската си кариера през 50-те години на ХХ в., след служба в Кралския военноморски флот на Великобритания. Актьорът се е снимал в над 70 филма, включително в седем части на бондианата. Конъри е първият изпълнител, превъплътил се в ролята на на агента от MI6 на големия екран и според зрителските анкети, организирани в различни държави, нееднократно е признат за най-добрия изпълнител на ролята на Бонд в историята.

През 1988-а Британската академия за кино и телевизионни изкуства (BAFTA)  отличи шотландеца за главната му роля в лентата „Името на розата”. Две години по-късно  получи втора награда от BAFTA за най-добър поддържащ актьор във филма „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”, а третата – през 1998-а, е за цялостен принос в киното. През юли 2000 г.  кралицата на Великобритания Елизабет Втора посвети Шон Конъри в рицарство.

Шотландия оплаква „един от любимите си синове”

На смъртта на родения в Единбург актьор откликна първият министър на Шотландия Никола Стърджън: „С болка в сърцето научих за кончината на сър Шон Конъри. Днес народът ни оплаква един от най-любимите си синове”. И един от най-талантливите актьори в света, който благодарение на трудолюбието и таланта си успя да се превърне в икона на световното кино.

Хю Джакман „Израснах, прекланяйки се пред Шон Конъри”.

Американският изпълнител Хю Джакман също написа думи на благодарност към своя колега: „Израснах, прекланяйки се пред Шон Конъри. Той е легенда на екрана и извън него”.

„И въпреки, че краката ми са уморени, сърцето ми не е”, казваше приживе големият актьор. Конъри остави след себе си не само прекрасни роли, с които би могъл да се гордее всеки изпълнител, но и вакантното място за званието „Най-великият шотландец сред живите”.

Сбогом сър Шон, вашите герои ще останат с нас завинаги.