Porsche Taycan – EV силата на марката

Първият електрически автомобил на Porsche е лъскав спортен седан, който напълно отговаря на спортната репутация на марката. Автомобилът осигурява невероятно ускорение, прецизно управление и агресивен стил. Да не говорим за интересните инженерни решения.

 

Taycan е първото серийно електрическо превозно средство, което използва двускоростна трансмисия и 800-волтова електрическа система, които позволяват съответно по-бързо ускорение и по-кратко време за презареждане. На теория Taycan е първият истински претендент за Tesla Model S. Porsche Taycan е изцяло нов за 2020 г., като Turbo и Turbo S са готови и остават най-скъпите, най-мощните и най-добре представящите се изпълнения в гамата. Taycan 4S няма да бъде толкова бърз, но е възможно той и други бъдещи версии, да предлагат по-добър диапазон за шофиране.

Taycan 4S, Turbo и Turbo S задвижват и четирите колела с два електрически мотора. Максималните мощности са 522 конски сили(4S с основна батерия), 563к.с.(4S с по-голяма батерия), 670к.с.(Turbo) и 750 к.с.(Turbo S), като последното дава време под 2.5 секунди до 100 километра в час. След това всички модели леко намаляват мощността, за да предпазят задвижването от топлина. Превключванията на уникалната двустепенна трансмисия на задния мотор са почти незабележими по време на градско шофиране. Но при активиране на контрола за изстрелване Porsche започва да избива предавките, а колата става толкова бърза и твърда, колкото всеки спортен автомобил задвижван с бензин. С време от 2.3 секунди до 100км/ч. Taycan Turbo S e среднай-бързите автомобили само на ток.

Предвид ниската и лъскава покривна линия на Taycan, интериорът се оказва изненадващо просторен. Не толкова, колкото този на Tesla Model S, но хората могат да се поберат удобно и на предните, и на задните седалки. Конфигурацията с четири места е стандартна, докато трета централна задна седалка (предлагаща общо пет места) е опция. Забележително е, че Porsche нарича тази конфигурация 2 + 1, тъй като централната задна седалка е само за ниски хора, които пътуват на кратки разстояния. Товарното пространство на Taycan е с размер 17 кубически фута, разделено между багажника и малкото предно отделение, което побира една чанта ръчен размер.

Taycan е оборудван с безброй технологии за подпомагане на водача. Опциите À la carte на Porsche включват допълнителни удобства и функции за безопасност като адаптивен круиз контрол, сензори за паркиране отпред и отзад и наблюдение на мъртвите зони. Спортният EV автомобил не се различава по сила от своя бензинов роднина, като дори предлага повече ускорение, а както по всичко личи базовата цена от 106 000 долара определено си заслужава.