По случай ромската Нова година министър Минеков с колоритни гости

Министърът на културата проф. Велислав Минеков получи специални поздравления по случай ромската Нова година – Василица.

Той бе поздравен в Министерството от ученици от 8 до 12 клас от Професионалната гимназия по механизация на земеделското стопанство в Септември.

Те бяха придружавани от своите преподаватели Павлинка Табакова, Костадинка Михова, Марина Кадийска, както и от помощник-директорката Фанка Байлова и Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на Център „Амалипе”.

Децата представиха на министъра два празнични танца по тяхна хореография. Техните костюми бяха изключително колоритни  – особено на двама, маскирани като кукери.

„Много ме трогнахте, просълзихте ме“, обърна се министър Минеков към децата и техните преподаватели. Той се пошегува, че се е почувствал истински щастлив в едно министерство, пълно с чиновници като него, тъй като не е имал досега подобно приятно колоритно посещение.

От своя страна преподавателите от училището в Септември поканиха министър Минеков да посети гимназията им, за да се запознае и с другите културни дейности, които развиват. „Борим се за всяко едно дете в малките населени места”, отчетоха се преподавателите.

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. Нарича се още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил).

На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна организират тържества, с които представят богатството от фолклорните традиции на различните етноси в България. През 2023 г. е първото присъствено отбелязване на празника в София след COVID-пандемията.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Според друго предание Свети Василий е спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13-и срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика.

На трапезата има сарми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Домовете, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им донесе късмет.

В полунощ настъпват Васильовден и Новата година. От този момент започва и сурвакането.