Пловдив: Бъдещето на Римския форум на Филипопол

Неотдавна писахме, че след успешното откриване на северната страна на прословутия Римски форум на Филипопол, тя се хареса не само на пловдивчани, но и всеки гост на града. С други думи, градските власти решиха да приведат в по-прилежен вид и източните, и южните страни на античната агора, заобикалящи сградата на Централна поща. Затова не е чудно, че преди броени дни в Дома на културата „Борис Христов“ се проведе поредната важна среща във връзка с реализирането на проекта „Античен форум на Филипопол – изток и юг“. Ето за какво става дума:

 

Основната цел на проекта е създаване на археологически обект, като част от цялостната древна агора на Филипопол в концепцията на вече изградените “Форум запад” и “Форум север”.

Актуалното състояние на Римския форум, гледан от високо.

Нещо повече – освен място за отдих и почивка на туристите и жителите на града, Форумът ще разполага и с градски център, включващ функционално, културно и естетично допълване на съвременните потребности за жизнен стандарт.

Важната среща, провела се в Дома на културата „Борис Христов“.

Проектът ще бъде разработен в три посоки. Първата е „Консервационно реставрационни работи и експониране на античния форум“. Втората – обновяване на съществуващата градска инфраструктура. А финалната е свързана с работите по социализация, информационно обслужване и създаването на свързването на „Форум Изток-Юг“ с „Форум Запад“ и „Форум Север“.

Компютърно генерирано изображение на обновения Римски форум.

А за по-доброто визуализиране – как е изглеждал разцъфващият град по времето на Римската империя – ще бъдат създадени и специални реални перспективни възстановки върху стъклени пана. Освен това върху фасадата на пощата ще бъде реализиран и 3D мапинг, посредством монтиране на две прожекционни кабини с два мощни проектора.

Компютърно генерирано изображение на обновения Римски форум.

В интерес на истината, архитектите и дизайнерите, отговарящи за проекта, са помисли и за неговото озеленяване. То ще се яви като естествено продължение на Градската градина на Пловдив, запазвайки и използвайки максимално всички оригинални архитектурни елементи и детайли на древното тържище. Ще има и пълзяща растителност по всички подпорни стени като визуален диалог с “Форум север” и „Форум Запад“.

Компютърно генерирано изображение на обновения Римски форум.

Изпълнението на настоящия проект ще допълни богатото културно наследство на град Пловдив и ще допринесе за по-добра визия на площад „Централен“.

Компютърно генерирано изображение на обновения Римски форум.

Все още не се знае за точната дата на откриване на обновения форум, но всички се надяват то да бъде час по-скоро.