PlayStation 5 – Новият най-добър приятел на геймъра

Седем години след излизането на PlayStation 4, Sony Computer Entertainment извади новия си коз – PlayStation 5 (PS5). Разказваме ви какво ще представлява тази конзола, кога ще бъде лансирана и какви промени предстоят в гейминг индустрия.

 

По всичко личи, че новото пето поколение игрални конзоли на Sony ще променят изцяло геймплея и усещането за видео игрите. Въпреки строго пазената тайна, американо-японската компания все пак сподели малко информация и изображения на бъдещия си шедьовър.

Еволюцията на Плейстейшъните.

Водещият системен архитект Марк Черни намекна, че PS5 ще разполага с AMD Zen 2-базиран процесор с 8 ядра на 3.5GHz, 16 GB GDDR6 памет и персонализиран RDNA (кодовото име за микроархитектурата на графичния процесор) 2 AMD GPU, който произвежда 10.28 TFLOP (FLoating point Operations Per Second – броя операции, които компютърът може да извърши за една секунда) процесорна мощност.

Примерен дизайн на PlayStation 5.

Знае се, че характеристиките на следващата генерация игрални конзоли ще включват технологията raytracing ( рендиране/визуализация на изображенията) и графичните карти с по-висока реалистичност на бранда nVidia, свръхбърз SSD (устройство за съхраняване на данни от ново поколение), вграден 4K Bluray плейър и възможността за играенето на игри от каталозите на преходните модели на марката. Не е изключено машината да е снабдена и с персонален гласов асистент, който ще дава ценни съвети по време на геймплея и ще съобщава още колко остава до приключването на всяко ниво. Казано накратко – мощна технология за съвършено геймърско изживяване.

Джойстикът от ново поколение – DualSense.

Въпреки че цялостният дизайн на уреда все още е пазен в тайна, неотдавна джойстикът DualSense направи големия си дебют. Освен гладкия си и модерен външен вид, контролерът разполага и с впечатляващи триизмерни звукови функции, хаптична обратна връзка (при допир технологията отвръща с вибрации, широко използвана в новите поколения смартфони), адаптивни задействащи механизми и вграден микрофон. DualSense джойстиковете ще се предлагат в черно и бяло, което на свой ред навежда на мисълта, че и дизайнът и цветовата схема на конзолата ще бъдат близки. Впрочем една от първите игри, които ще бъдат налични с PS5, е състезателната Gran Turismo 7.

Gran Turismo 7.

На 4-ти юни компанията Sony Computer Entertainment бе планирала да запознае широката публика с PlayStation 5, но, заради сегашните протести, свързани с Джордж Флойд в САЩ, събитието бе отложено. Брандът обясни, че по този начин ще позволи „на други по-важни гласове в момента да бъдат чути“.

Туитът на Sony.

Дългоочакваната конзола се очаква да бъде лансирана към края на тази година – преди или около Новогодишните празници, а според британската медия Techradar цената ѝ няма да бъде прекалено висока – около 499 долара.