Пет дизайнерски мебели за ценители със забележителен вкус

В света на дизайна, както и в модата, има емблематични мебели. Има култови модели, които запалените колекционери дълго търсят, а после си ги купуват, независимо че цената може да е няколко хиляди долара.

Разказваме ви за няколко от най- впечатляващите мебели от XX век, отразили естетическите кодове на епохата си, които могат да се намерят и през 2022 година.

Столовете на архитект Пиер Жанере

Креслата на швейцарския архитект Пиер Жанере, често работил с първия си братовчед Льо Корбюзие, са се превърнали в икона до такава степен, че много пъти са правени опити да бъдат копирани.

Най-сполучливите „копия“ на легендарния модел са архитектурни произведения на Жанере в индийския град Чандигар, в които са въплътени идеи от мебелите му. Впрочем, там Жанере създал и свои столове. Австралийският дистрибутор на новия модел казва, че уникалността му е в естетическата съставляваща и в начина на добиване на строителните материали.

Диванът Soriana, Cassina

Съпружеският дует Афра и Тобиа Скарпа създават дизайна на този постмодернистки модел през 1969 г., а търговската марка Cassina въплътила замисъла им във вид на дву- и даже триместна софа. Моделът получил една от най-престижните по това време награди в областта на дизайна – „Златният компас” (Compasso d’Oro) – през 1970 година. Новата версия на класическия дизайн Soriana, появила се през 2021 г., е изцяло изпълнена от екологични материали и вече привлече вниманието на дизайнерската общност.

 Масата с колони (Il Colonnato)  на Марио Белини

„Масата с колони” е една от недооценените творби на италианския дизайнер Марио Белини, защото цялото внимание получават такива негови проекти като столът „Куклите” и диванът Camaleonda. Обаче Il Colonnato си остава не по-малко интересон дизайнерско решение, което е лесно разпознаваемо благодарение на своите кръгли, правоъгълни и квадратни форми. Когато го създавал, Белини се вдъхновявал от изчистената структура в архитектурата. Смята се, че този модел на маса е истинска класика в света на дизайна.

“Креслото-тиква“ на Пиер Полен

Креслото-тиква на френския дизайнер Пиер Полен изглежда по-малко популярно от неговия стол – модел F8800, създаден за Artifort през 80-е години. Първоначално „креслото – тиква“ било проектирано специално за бившия президент на Франция Жорж Помпиду, който искал да обзаведе с него Елисейския дворец. Впоследствие марката Ligne Roset изработила своя версия на креслото с по-голяма функционалност и по-голямо цветово разнообразие от оригинала.

 Огледалото Ultrafragola на Еторе Зотсас

Един от най-известните италиански дизайнери на мебели Еторе Зотсас създал огледалото Ultrafragola през 1970 година. То се отличава с особена огъната форма и цветна неонова рамка. През последните години моделът се ползва с особена популярност поради неочакваното му възраждане в социалните мрежи.