Пет неща у дома, от които е крайно време да се отървете

У дома винаги ще се намерят неща, които ще ни е приятно да сменим с други – нови пухкави хавлии за баня или ярки калъфки за възглавници. Те непременно ще ни подобрят настроението и в най-сивото всекидневие.

Но има и неща, които просто трябва да бъдат заменени с нови. Всички точки от списъка ни са именно от тази категория: ако ги ползвате по-дълго от допустимото, има риск от разпространение на микроби, мръсотия и прах из цялото жилище. Не се плашете преждевременно – има и добра новина. Замяната на тези предмети не отнема много сили и време.

Гъбите за миене на съдове

Сигурно много хора са чували това и досега, но не е излишно да напомним още веднъж: именно кухненските гъби са идеална среда за размножаване на микроби. Дори ако имате съдомиялна, в кухнята пак има гъби и за други нужди, а препоръката за тях е да бъдат сменяни не по-рядко от веднъж седмично. В противен случай вместо съдовете, плотовете и масата за хранене да са чисти, по повърхността им ще се разпространяват микроби.

Възглавниците за спане

Една трета от живота ни преминава в сън. Трудно е да го повярваме, но многобройни изследвания успяха да го докажат неведнъж, и това е неоспоримо. Постарайте се да си спомните от колко време ползвате тези възглавници? При това се препоръчва да бъдат подменяни на всеки две години. Не е много приятно, но е факт – във възглавниците често се завъждат акари. Май това е повод по-често да перете възглавниците, а след две-три години да купите нови, нали?

Изтривалките от луфа

Тази изтривалка също е гъба за миене. Луфата е род тревисти растения, а изтривалките от тях много добре остъргват налепи. Обаче с течение на времето това свойство се губи, а във влажна среда бактериите ще се размножават още по-бързо, отколкото в топла и суха кухня. В идеалния случай се препоръчва тези изтривалки да се сменят на всеки два месеца.

Пластмасовите кутии за продукти

Тези предмети са незаменими в кухнята: те са удобни за съхранение на зърнени храни и готвени ястия. Сега на кутиите често пишат, че са напълно безопасни и не съдържат ВРА (специален пластмасов химикал). Обаче не на всички има такъв надпис. Ако вашите кутии са без този надпис, значи му е дошло времето да се отървете от тях. Следващия път непременно обърнете внимание на показателя ВРА-free или предпочетете стъклени варианти.

Филтърът за вода

Ако не смените филтъра навреме, той вече няма да е ефективен и да изпълнява предназначението си. Разликата във вкуса на водата винаги може да се усети. Обикновено филтрите се сменят на всеки шест месеца – не е зле да си включите напомняне в телефона, за да не забравите.