Паркът “Кукенхоф” отново отвори врати

Най-известният парк в Европа, посветен на флората, отново приема посетители.

 

По данни на множество световни агенции, нидерландският парк, намиращ се на около 36 км югозападно от Амстердам, е отворен отново за широката публика.

Причината за първото му затваряне от 7 десетилетия насам е свързана със здравната криза, връхлетяла света преди точно три години. Но – за огромна радост – от “Кукенхоф” са обещали тази година да се реваншират на върлите фенове на цветята и ландшафта с посрещането на минимум 1 милион души.

Да припомним, че паркът се нарежда сред най-големите атракции на Кралство Нидерландия. На площ от 80 акра могат да бъдат видени над 7 млн. най-различни цветя и растения – най-вече лалета – националният символ на страната. А освен него могат да се открият и зюмбюли, нарциси, рози и други прекрасни и редки видове цветя.

В интерес на истината, “Кукенкоф” се споменава за първи път през XV в., покрай графиня Якоба Баварска (1401-1436). Знатната дама често беряла плодове и зеленчуци от бъдещия парк за кухнята на близкия замък Тейлинген. Затова не е и чудно, че името на “Кукенхоф” се превежда като “Кухненски двор”.

Портрет на Якоба Баварска.

Не след дълго до парка бива построен и замъкът Кукенхоф; градината, обаче, е била трансформирана поне няколко пъти през вековете в различни стилове.

Замъкът Кукенхоф.

За пръв път мястото става специализирана градина за пролетни цветя в края на 40-те години на миналия век, а десет години по-късно най-накрая отворена и за посетители.