Охраната на тенис турнира “Sofia Open 2023” бе предизвикателство от първата до последната секунда

Брой 72 на списание “Banker Special” вече е продаден, но интересът към гостите продължава да е голям. Ето защо публикуваме разговора с г-жа Васка Пенкова, собственик на Агенция за сигурност “СКОРПИО“, която бе отличена със Световната бизнес награда THE BIZZ.

Госпожо Пенкова, кои са лидерските качества, необходими за да ръководите охранителна компания?

– Какво означава за мен да си лидер? Лидер сте, ако вземате решения, които другите хора оценяват и изпълняват с увереност в успеха си. Да давате пример със собствено участие в трудна задача, да планирате, организирате, делегирате, подкрепяте, управлявате и контролирате процеси.

Да изграждате и ръководите сплотен и ефективен екип, да сте адаптивни към промените и да комуникирате правилно целите си. Да сте решителни, дисциплинирани, вярващи във визията и следващи убедено посоката си.

Професионалното и ефективно лидерство е от жизненоважно значение за цялостното представяне, продуктивността и успешното управление на всяко едно предприятие, включително и на частна охранителна компания. Когато сте подготвен, смел и креативен, не е трудно да бъдете следван, вдъхновяващ и успешен лидер.

Госпожо Пенкова, в професионално отношение кое беше най-голямото събитие за Агенция за сигурност „Скорпио“, а и за Вас лично през изминалата 2023 г.?

– В личен план завърших 18-месечна програма на Harvard Business School и получих Сертификат за специалност „Leadership and Management“, а в професионално отношение се случиха не едно, а поне две забележителни събития.

Първото е, че успешно приключихме одита от World Confederation of Business (WORLDCOB), чиято мисия е да насърчава развитието на бизнеса в световен мащаб, като оценява постиженията на различни организации и компании от цял свят с наградата THE BIZZ, едно от най-важните международни бизнес отличия.

Гордеем се, че вече сме част от семейството на WORLDCOB като получихме правото за „Платинено членство“, което се предоставя само на победителите в THE BIZZ!

Наградата THE BIZZ ми бе връчена на 12 декември 2023 г. на церемония в Анахайм, Калифорния, САЩ.

Как успяхте да се справите с осигуряването на охраната на тенис турнира София Оупън ATP 250, след като стана ясно, че турнирът ще се проведе в последния възможен момент?

– Второто значително събитие беше предизвикателството да спечелим правото и да осъществим охраната на тенис турнира „Sofia Open 2023“ от първата до последната секунда. И изобщо не преувеличавам. Наистина бяхме ангажирани от самото начало до самия край, защото посрещахме и изпращахме всички участници на турнира, на които осигурявахме не само сигурност, но и транспорт.

Както знаете, по форсмажорни причини ATP 250 замениха Tel Aviv Watergen Open в календара си със София и го възложиха на Българската федерация по тенис, която за разлика от други европейски федерации смело прие домакинството.

Подходи с амбиция, опря се на надеждни съмишленици и партньори, формира професионален екип, положи неуморен труд и успя за две седмици да организира турнира, който обикновено се подготвя 5-6 месеца.

Много е вероятно Българската федерация по тенис да кандидатства за рекордите GUINNESS, защото никога до сега не се е организирал турнир от подобен ранг за толкова кратко време.

В такива моменти решаваш бързо и действаш смело. Ангажирахме се и вложихме необходимите усилия и компетентности, натрупани през 33-годишния ни професионален опит. Направихме план, създадохме организация за всеки ден, установихме субординация и канали за комуникация, реагирахме гъвкаво при различни ситуации и вървяхме в правилен ритъм от начало до край.

За Агенция за сигурност „Скорпио“ беше изключителна чест да сме част от събитието, на което предоставихме сигурност и спокойствие на всички участници – организатори, делегации, състезатели, съдии, доставчици, както и на домакините, гостите и зрителите в Спортна зала „София“ и Арена „София“.

Кои бяха най-предизвикателните моменти, с които се сблъскахте преди и по време на турнира?

– Неизвестността и променливостта на обстановката бяха сериозни предизвикателства. Заявките за участие се променяха, в това число полети, маршрути, часове и зали за тренировки…

Някои участници не успяха да кацнат в София, поради лоши метеорологични условия и трябваше да ги взимаме от други летища в късните часове на нощта.

Заловихме и няколко нарушители, които се опитваха да залагат в бет-сайтове, докато се провеждат мачовете в реално време.
Не искам да пропусна и предизвикателството, свързано с местните избори, защото Арена „София“ беше заета и бе предоставена за турнира едва на 6 ноември след обяд. А квалификациите започнаха на 3 ноември, което наложи голяма мобилност и прецизно планиране на ресурсите.

Какви бяха отзивите за вас от страна на зрителите и гостите на София Оупън?

– Охраната си е свършила работата, когато зрители, гости и участници са спокойни. Отстрани може да изглежда, че това се постига лесно, но нашата работа бе чрез превенция и при необходимост с дискретни действия да осигурим нормалното протичане на турнира. Оценката на ръководителя на сигурността на ATP бе, че организацията и изпълнението на охраната отговаря напълно на изискванията и стандартите им.

Какво бихте си пожелали за 2024 г.?

– Пожелавам си още по-интересни предизвикателства и постижения, защото те ни развиват професионално. За мен и моя екип няма неизпълнима задача и намирането на решение ни вдъхновява и зарежда с нова енергия.

Разговора води Калоян Атанасов