Обновиха пазара на „Черни връх“ в София след сигнал на граждани

Председателят на СОС Георги Георгиев и председателят на комисията по икономика Николай Стойнев провериха реконструкцията на пазара в Лозенец на бул. „Черни връх“.

Така те на място се увериха, че вече търговците посрещат клиентите си на нови и чисти сергии.

Причината за инспекцията е подаден сигнал от граждани и подписка от работещите на пазара, гневни и недоволни от окаяния вид на пространството.

Състоянието на пазара беше изключително лошо, като елементите на покривната конструкция и части от електрическата инсталация представляваха опасност за преминаващите граждани.

След оплакването Столичният общински съвет прие решение площадката да бъде предоставена за стопанисване на „Пазари Запад“, като се изработи и схема от главния архитект и дружеството да започне работа, така че жители на квартала да имат къде да пазаруват.

Проектът предвижда шест места за поставяне на павилиони и осем броя маси за сергийна търговия.

Градският парламент разреши на „Пазари Запад“ да вложи 219 000 лв. собствени средства за реновирането на площадката.

Към момента вече са премахнати част от съществуващите чадъри, подменена е ел. инсталацията и са монтирани модерни осветителни тела, асфалтирана е пазарната площадка, ремонтирана е покривната конструкция, изработени са осем нови маси за сергийна търговия, оформено е малко площадно пространство с чешма и пейки за отдих.

Председателят на СОС Георги Георгиев има намерение да обнови пазара и той да се превърне в малък локален градски център, който да е притегателно място не само за живеещите в района, но и за жителите на съседните квартали.

Той се надява пазарът да предложи не само възможност за закупуване на пресни плодове и зеленчуци, но и условия за пълноценно прекарване на свободното време, включително и с организирането на културни събития.