Луготерапията: Значение и ползи

През последните години луготерапията придобива все по-голяма популярност – особено в българските СПА хотели, центрове и курорти. Това се дължи най-вече на полезните ѝ свойства, които влияят благоприятно на човешкия организъм. Разказваме ви за този нашумял СПА здравословно-разкрасителен метод.

 

Произход

Хора, къпещи се в едно от многобройните солени езера край Поморие.

Луготерапията означава „лечение чрез луга“. За тези, които не са наясно, лугата фактически е натриев хидроксид (NaOH). Химическо съединение, което най-вече се използва в разработването на сапуни. В България лугата се получава от рапата на солените езера (солници) край Поморие след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят.

Състав

В лугата се съдържат всички съставки на морската вода и рапата, както и калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, микроелементи и органични вещества.

Полезни свойства

Луготерапията действа противовъзпалително, повишава регенерационните процеси и стимулира имунобиологичните реакции на организма. Ето защо тя се препоръчва и на болнави хора, страдащи най-вече от ревматични, травматично-ортопедични, кожни и неврологични заболявания.

Начин на прилагане

Лугата най-често се прилага в натурален или в разреден вид в различна концентрация и количества. Често срещани са и луговите компреси, при които е препоръчително да се направят поне 7 последователни (по една на ден).

Къде се предлага луготерапията?

Както вече казахме, здравословно-разкрасителната процедура вече се предлага в повечето СПА центрове в страната, не само в Поморие. Такъв пример е и Sevtopolis Hotel Medical & SPA в Павел баня.

Важно е да се спомене, че е препоръчително човек първо да се посъветва с вещо медицинско лице, преди да се подложи на каквито и да е процедури с луга!