Обама с награда „Еми“ за изключителен разказвач

Бившият президент на САЩ Барак Обама спечели наградата „Еми“ за изключителен разказвач за участието си в сериала „Нашите страхотни национални паркове“.

Призът ще му бъде връчен по време на 74-тата церемония по раздаването на наградите „Еми“ на 12-и септември, в Лос Анджелис.

„Нашите страхотни национални паркове“ е сериал на Netflix. Той се състои от пет епизода, посветени на дивата природа на националните паркове на САЩ, Индонезия, Кения, Чили и други страни. Продуцент на сериала е компанията Higher Ground Productions, която е основана от Барак Обама и съпругата му Мишел.

Това не е първата награда на Обама в сферата на изкуствата – той е печелил „Грами“ за аудиокнигите с мемоарите си „My Father’s Dreams“ („Мечтите на баща ми“) и „The Audacity of Hope“ („Дързостта на надеждата“).

„Нашите страхотни национални паркове“ разказва с много хумор и оптимизъм за живота на техните дивите обиатели – както големи, така и малки.

През 2020 г. Обама и съпругата му Мишел спечелиха заради продуценството си на два документални филма „American Factory“ и „Becoming“  седем номинации за наградите „Еми“.

Преди Обама само един американски президент може да се похвали с подобна награда. Това е Дуайт Айзенхауер, който през 1956 г. печели специалната награда „Еми“.

Тя му е връчена заради неговата „висока оценка, която дава на телевизията“. През 1955 г. Айзенхауер дава първата телевизионна пресконференция и по този начин дава тласък на бъдещата медия.

Дуайт Айзенхауер.

Бившият президент Доналд Тръмп има две номинации за наградите „Еми“, но не спечели нито една.