Ново швейцарско проучване за опасния алуминий в дезодорантите

Швейцарски изследователи са регистрирали, че алуминиевите соли в дезодорантите против изпотяване причиняват геномна нестабилност при лабораторни хамстери.

Тя е подобна на тази, която се среща при всички видове тумори при човека.

Интересът на учените към алуминия в дезодорантите не е нов. От няколко години различни изследователи по света обсъждат въпроса дали дезодорантите против изпотяване стимулират появата на рак на гърдата. Ново проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences през септември, съдържа доказателства, че алуминиевите соли, съдържащи се в много от дезодорантите, са вредни.

Стефано Мандриота (вляво) и Андре-Паскал Сапино (вдясно)

То е проведено от група швейцарски изследователи от фондацията „Де Гранжет“ (Des Grangettes), от Центъра по онкология и хематология Hirslanden, както и от техни колеги от Оксфордския университет, ръководени от швейцарците Андре-Паскал Сапино и Стефано Мандриота. Те са извършили проучвания върху лабораторни хамстери, проверявайки каква е чувствителността им към алуминиевите соли.

Резултатите показват, както че металът бързо прониква в клетките, така и че той причинява в тях геномна нестабилност. Алуминият променя ДНК на клетките по същия начин, по който го правят канцерогенните вещества. Това потвърждава неговия канцерогенен потенциал, съобщават от фондацията „Де Гранжет“ (Des Grangettes).

Още от 2012 г. биологът Стефано Мандриота и онкологът Андре-Паскал Сапино търсят отговора на въпроса дали алуминият предизвиква тумори в млечната жлеза. През 2016 г. те инжектират алуминий в млечните жлези на мишки в концентрации, близки до установените в млечните жлези на хора, ползващи дезодоранти. Резултатът е, че при мишките се появяват много агресивни тумори.

Последното проучване от 2021 г. им помага да обяснят механизма, по който алуминият навлиза в клетките и причинява геномна нестабилност.

Изследователите смятат, че има връзка между  употребата на дезодоранти против изпотяване и увеличаването на рака на гърдата, наблюдавано през последните петдесет години.

„Повече от 80% от туморите са във външната част на жлезата, която е най-близо до подмишницата“, обяснява Андре-Паскал Сапино, цитиран от „Монд“.

За Сапино и за колегата му Стефано Мандриота алуминият е доказан канцерогенен агент, подобен на тютюна или азбеста. Ето защо двамата швейцарски учени призовават властите да ограничат използването на алуминий в козметичната индустрия, като той освен в дезодорантите се използва и при слънцезащитните кремове.

В същото време техни колеги твърдят, че за да се установи причинно-следствена връзка между употребата на дезодоранти, съдържащи алуминиеви соли, и появата на рак на гърдата, трябва да се проведат много повече и по-продължителни проучвания върху хора.

Такова е мнението и на Научния комитет по безопасност на потребителите (НКБП) на Европейския съюз. В доклад, публикуван през март 2020 г., от НКБП посочват, че дезодорантите не представляват опасност за здравето, ако концентрацията им на алуминий е по-малка от 10.60% в спрейове и 6.25% в другите козметични средства. Тези цифри са по-високи от реалните концентрации на алуминия в продуктите на пазара. Ето защо според НКБП системното използване на дезодоранти не увеличава значително концентрацията на алуминий в човешкото тяло и не представлява риск за здравето.

Освен това още през 2011 г. Националната агенция по безопасност на лекарствата и здравните продукти във Франция обявява, че няма доказателства за връзката между алуминия в дезодорантите, проникващ през кожата, и появата на рак.

В същото време от френската агенция препоръчват да се ограничи концентрацията на алуминий в козметичните продукти до 0.6% и да не се използват продукти, съдържащи алуминий, веднага след бръснене или върху увредена кожа, тъй като тогава металът се абсорбира по-добре и в по-големи количества.