Новият прекрасен сервиз на H&M Home и Британския музей или коя е Мери Дилейни

Шведският бранд и един от най-известните музеи в света решиха да зарадват заедно ценителите на красотата с нов, приказен сервиз, вдъхновен от творчеството на англичанката от XVIII в. Мери Дилейни. Ето за какво става дума:

 

Мери Гранвил Дилейни (1700-1788) е известна английска художничка, ботаничка, мемоаристка и член на „Обществото на сините чорапогащници“ (Blue Stockings Society, неофициално социално и образователно сдружение на жените в Англия през XVIII век). Родена в заможно семейство, тя получава най-доброто образование, което едно момиче можело да получи в онези години – научава се да чете, да пише, да говори френски, да рисува, да шие, да плете и да танцува.

Мери Дилейни.

Голямото ѝ желание било да стане придворна дама в английския кралски двор, но след смъртта на кралица Ан през 1714 г. – последният монарх от династията на Стюартите – плановете на Мери са временно осуетени, защото на британския трон се възкачва Хановерската династия, на която изобщо не била почитател. Така започват дългите ѝ години на местене от един град в в друг, в търсене на своето призвание и по-добър живот. След като овдовява след смъртта на първия си съпруг Александър Пендарвс (уелски земевладелец и политик) през 1725-а, Мери се запознава и сприятелява с ботаника сър Джоузеф Банкс, който ѝ показва своите рисунки и скици от пътешествията с известния капитан Кук. Оттогава Мери започва по-усърдно да се занимава с градинарство, рисуване и ръкоделие, вдъхновени от красотата и богатството на растителното царство.

Част от шедьоврите на Мери Дилейни.

Следващата важна стъпка в живота ѝ е сключването на брак през 1743 г. с ирландския духовник Патрик Дилейни – също запален ботаник, градинар и ценител на красотата, с когото живеят щастливо близо 25-години, между Ирландия и Англия, до кончината му през 1768-а. Вече 68-годишна, Мери взима окончателното решение да се посвети изцяло на изкуството. Впоследствие създава своя собствена техника, наречена „хартиена мозайка“, повлияна от декупажа (изработване на колажи или апликации от хартиени изрезки, дърво, кожа или платове) – много популярен сред европейската аристокрация.

Крал Джордж III, съпругата му кралица Шарлота и шестте им деца.

Тя не само успява да се прочуе в цялото кралство. Нейни меценати стават самите крал Джордж III и съпругата му кралица Шарлота, която дори ѝ предоставя собствено жилище в градчето Уиндзор, отпускайки ѝ годишна пенсия от 300 паунда. Мери Дилейни успява да съхрани своите проучвания, рисунки и техника на работа в над 10-ина тома, които по-късно завещава на Британския музей. Те могат да бъдат видени и днес в галерията на Просвещението.

Затова не е случайно, че H&M са избрали именно шедьоврите на Мери Дилейни да красят новия им сервиз, който включва вази, свещи, керамични чинии, чаши и калъфки за възглавници: „Подготвяйки дизайнерската концепция за есенния сезон, ние неусетно се замислихме за богатия културен живот на Великобритания през XVIII век –  изкуството, романтизма и прекрасните градини.“ – споделя Гийом Вайон, концептуален дизайнер на H&M Home.

Разглеждайки каталога на Британския музей, моментално бяхме привлечени от хартиените мозайки на Мери Дилейни. Техният черен заден фон идеално разкрива деликатната интензивност на цветята, а ръчната изработка е направо зашеметяваща. Поетичен и мистериозен, трудът на Дилейни е много актуален и в наши дни, а много скоро тази наша колаборация ще украсява всеки модерен дом.“ – твърди французинът.

Очаква се продуктите да са налични във физическите магазини и сайта на марката, включително и в България, от 17-ти септември и да са на достъпни цени.