Нова железопътна линия ще свързва Прага, Виена и Будапеща на изгодни цени

Добра новина за туристите и любителите на влаковете. Преди няколко дни чешката компания RegioJet откри нова железопътна линия, която свързва столиците на Чехия, Австрия и Унгария. Цените са достъпни, а и по-този начин ще се намалят до известна степен вредните емисии от самолетните полети. Ето за какво става дума:

 

Вече за по-малко от 18 евро на човек пасажерите ще могат да пътуват между едни от най-важните градове в бившата Австро-Унгарска империя.

Новите влакове на RegioJet.

Пътуването с RegioJet от Виена до Будапеща обикновено продължава около 2 часа и 45 минути и струва приблизително 9 евро за еднопосочен билет, разстоянието Прага-Будапеща се взима за има-няма 7 часа за цената от 16 евро; а Виена-Прага – от 12 евро за четири часа. Между другото, последната линия до неотдавна бе временно затворена заради пандемията от коронавирус.

Макар и пътуването с влак между Прага и Будапеща да е по-дълго от това със самолет, което е само час и половина – то е не само по-изгодно, но и по-екологично. Още повече, че железопътното пътешествие може да бъде и много романтично и вълнуващо – сякаш сте герой от някой викториански роман.

Радим Янчура.

Собственикът на RegioJet Радим Янчура също така се надява, че с новите пътнически възможности ще успеят да привлекат и по-младите авантюристи: „Разчитаме най-вече на по-младите поколения, които все повече започват да се интересуват от екологичните проблеми в днешно време. С други думи се надяваме, че те ще предпочетат железопътния превоз пред въздушния, въпреки че пътуването може да продължи от четири до шест часа.“ – споделя чехът пред Euro News.

Интериорът на новите влакове.

В интерес на истината, влаковете на RegioJet са проектирани така, че интериорът им да наподобява този в самолетите. Пасажерите ще могат да се насладят на безплатния безжичен интернет (дори и пътниците от втора класа), удобните седалки и мониторите пред тях, позволяващи им да слушат музика, да гледат филми, да играят на игри или да си поръчат нещо вкусно и освежаващо за хапване или пийване.

Прага.

Макар че момента жителите на двете Америки не могат да се възползват от тази нова възможност, за членовете на Европейския съюз това не би трябвало да е проблем – особено за тези, чиито държави са членове на шенгенското пространство.

Будапеща.

Но преди да резервирате следващото си пътешествие с влаковете на RegioJet, проверете какви са изискванията и мерките, свързани с продължаващата пандемия от COVID-19 за всяка от трите държави.

Виена.

Апропо, чешката компания организира и пътувания до много други европейски страни като Хърватия, Белгия, Германия, Словакия, Франция, Украйна, Полша и Швейцария.