Нов скандал тресе Бъкингамския дворец

Очевидно за династия Уиндзор скоро няма да има мира. След Brexit, Megxit и самопризнанията на принц Андрю, дойде време и за нов скандал. Разказваме ви защо един от братовчедите на кралица Елизабет Втора може да си навлече огромни неприятности.

 

Според неотдавнашно проведено разследване на The Sunday Times и Channel 4, принц Майкъл Кентски, пръв братовчед на кралицата по бащина линия, е използвал влянието си, за да осигури достъп на инвеститори до антуража на Владимир Путин. И двете британски медии се представили като южнокорейски инвеститори на злато, с намерение да инвестират в Русия. По време на организирана между тях среща – заснета със скрита камера – 78-годишният благородник е заявил съгласието си да им „предостави“ представителните си услуги срещу 10 хил. паунда на ден. Наред с това да запише и подкрепяща реч от дома си в Лондон, дворецът Кенсингтън, за солидната сума от 200 хил. долара.

Това бе потвърдено и от маркиз Саймън Рединг, негов партньор, който обясни, че обвиняемият сам се наричал „неофициалният посланик на Нейно Величество в Русия“ или „приятел на Русия“, както съобщава The Sunday Times. Лорд Ридинг също така допълни, че отношенията му със сегашния руски президент, за щастие, не са били повлияни от напрежението между Лондон и Москва. Най-вече става дума за скандала с отравянето на Сергей Скрипал през 2018-а – оттогава дипломатическите отношения между двете държави са много хладни.

Бившият руски президент се ръкостиска с принц Майкъл Кентски в Москва през 2009 година.

В интерес на истината, през 2009 г. принц Майкъл лично бе удостоен с Ордена на приятелството от тогавашния президент на Руската федерация – Дмитрий Медведев, по времето когато Владимир Путин заемаше поста министър-председател. Въпреки това братовчедът на Елизабет Втора отрече всяко едно обвинение, отправено му от двете британски медии. Нещо повече – по негови думи той не поддържа почти никакви контакти с Путин от 2013-а насам. До този момент Нейно Величество все още не е излязла с официално изявление по въпроса.

Принц Майкъл Кентски с първата си братовчедка Елизабет Втора.

Да припомним, че макар и Майкъл Кентски да е пръв братовчед на английския монарх, той не е активен член на кралското семейство и следователно не получава заплата от Кроната. Работи предимно като консултант.