Нигерийски чейнчаджия пере пари през „играчките“ на сина си

От няколко дни световните медии предизвикаха истински фурор с историята за 9-годишното нигерийче Мухамед Авал Мустафа, което живее така, сякаш е милиардер. Дали това отговаря на истината, не става ясно от публикациите.

 

Но стилът на живот, който демонстрира малкият, говори, че родителите му не са обикновени хора.Дали обаче методът им на възпитание е правилен?

В Нигерия са известни поговорки от типа „Детето на слона не може да бъде джудже“, „Това, което казва детето, го е чуло вкъщи“ и „Богатият човек винаги ще има последователи“.

Синът и бащата

Те обясняват защо 9-годишният Мухамед си има за играчки истински Ферарита и Бентлита, които са паркирани в негов личен гараж за луксозни коли. Обясняват защо има огромно имение и частен самолет, с който да извършва околосветски пътешествия. Не на последно място обясняват защо има десетки хиляди последователи в социалните мрежи.

Те харесват снимките му, на които той винаги е облечен в скъпи, дизайнерски дрехи; седи на капака на първата си кола – Бентли, или пък е застанал пред Ламборгини Авентадор.

Любопитното е, че винаги е сам – около него няма нито един негов връстник. Сякаш за него не е ценно да има приятели, с които да споделя луксозния си начин на живот.

Никъде не е сниман да учи, да чете или тренира някакъв спорт. Явно за неговия родител е важно не образованието или приятелствата с връстниците му, а това наследникът му да има собствен дом.

Когато Мухамед Авал Мустафа празнува шестия си рожден ден, получава за подарък от баща си огромно имение.

Сигурно се чудите кой е баща му? Той е известен нигерийски бизнесмен – по прякор – Момфа, звезда в социалните мрежи, натрупал състояние, благодарение на верига чейндж бюра и последващи инвестиции в различни проекти.

Той коментира подаръка на сина със следния коментар под снимката в „Инстаграм“: „Усещането, че човек има собствен дом, е едно от най-хубавите. То осмисля всекидневните му усилия и битки, дава му спокойствие, че каквото и да се случи, има къде се прибере“.

Момфа има основания да разсъждава по този начин, имайки предвид, че като нищо в скоро време негов дом ще бъде някой нигерийски затвор.

Той е съден по осем обвинения за пране на пари и укриване на данъци на стойност над 13 милиона долара. Според обвинението на антикорупционните власти в столицата на Нигерия – Абуджа –  Момфа е прал пари чрез закупуване на скъпо движимо имущество, включително и на маркови часовници.

Момфа е платил паричната си гаранция от 370 хил. долара и в момента очаква делото срещу него да започне.

Междувременно публикува снимки в „Инстаграм“, на които позира в частния си самолет и информира последователите си, че се е насочил към Лагос, където смята да направи още няколко милиарда.

Макар и да не коментира нищо по повод намерението да купува ефектни „играчки“ на сина си, последователите му могат спокойно да се обзаложат с каква кола ще обнови автопарка му.

Този начин на възпитание силно контрастира с онова, на което учат децата си повечето американски и европейски милионери и милиардери.

За мнозинството от тях е важно на първо място да осигурят добро образование на децата си, на второ – да ги научат, че парите имат своята цена. Не на последно място богатите родители се притесняват, че ако децата им просто наследят милионите им, те или ще ги похарчат много неразумно, или ще станат жертва на измами.

Парис Хилтън и Барън Хилтън.

През 2007 г. Барън Хилтън реши да завещае парите си на благотворителен фонд. Малко по-късно той стана още по-твърд в намерението си, след като внучката му – Парис Хилтън, бе арестувана и поставена зад решетките заради шофиране в нетрезво състояние.

Марк Зукърбърг с жена си и двете си дъщери.

Марк Зукърбърг също e обявил, че ще остави двете си дъщери сами да се борят с живота, а не да разчитат на милиардите му.

Стинг с част от децата си.

Стинг, който има състояние от 300 млн. долара, също е строг към общо шестте си деца и няма никакво намерение да направи безоблачен живота им в бъдеще.

Бил и Мелинда Гейтс и трите им деца.

Бил Гейтс, който има три деца, също смята, че е изпълнил родителския си дълг към тях, осигурявайки им добро образование и „скромната“ сума от 10 млн. долара.

Но нигерийският богаташ – успешен чейнчаджия – няма никакви притеснения, че парите ще развалят детето му или че то ще стане жертва на отвличане или измами.

Най-вероятно заради вече споменатата поговорка – „Детето на слона не може да бъде джудже“ и заради очакванията, че и то ще бъде изпечен перач на пари, измъкващ се винаги измежду капките от ударите на закона. Дали и този път татко Момфа ще надхитри нигерийската съдебна система?