Невероятна находка от златни пръстени в Румъния

Археолозите са открили огромна находка от златни пръстени, заровени в гроба на жена в Румъния.

Намереното количество е от медната епоха. То представлява 169 златни пръстена, около 800 мъниста от седеф и богато украсена спираловидна медна гривна. Откритото количество пръстени е много повече, отколкото намираните досега подобни украшения – 150 на брой – в целия Карпатски басейн.

Разкопките са направени в окръг Бихор, в областта Кришана, в северозападната част на Румъния. Ръководител на експедицията е бил археологът Калин Гемиш, активно копал с колегите си от март до юни.

„Това е феноменално откритие. Няма друго такова съкровище в Централна и Източна Европа“ – похвали се директорът на Музея „Крисурилора Тария“ Габриел Мойза.

Смята се, че в гроба е била погребана изключително богата жена, като златните пръстени са били вплетени в косата й. Археолозите смятат да разберат към каква култура е принадлежала златната дама, както и дали златото е от Трансилванския архипелаг или е внесено от по-далеч.

Допуска се, че погребението е направено според традициите на културата „тишаполгар“ от медната епоха, която процъфтява в Източна и Централна Европа между 4500 до 4000 г. пр.н.е.

Откритите кости са изпратени за анализ в лаборатория в Холандия за допълнително радиовъглеродно датиране.

Очаква се до края на годината златните пръстени да бъдат почистени и изложени в музея. Съкровището със златни пръстени съперничи на друго скорошно археологическо откритие.

Откритото в Дания съкровище.

Става дума за случая от 2020 г. в Дания, където любител – златотърсач на съкровища открива с металотърсача си златни бижута от VI век.

Детайл от откритото в Дания съкровище.

Щастливецът извади от земята 22 украшения с общо тегло малко под 1 килограм.