Най-високо платените дами в шоу бизнеса

Коя от звездите е спечелила най-много през последните 12 месеца.

За втори път Тейлър Суифт е на върха в световната класация на стоте  най-високо платени знаменитости в света, печелейки 185 млн. долара през последните 12 месеца.

В списъка фигурират и и някои от колегите й, включително Бийонсе (№ 20 в класацията с 81 млн. долара), дебютантката Aриана Гранде (№ 62 с 48 млн. долара) и звездите, чиито приходи се увеличават заради постоянните им ангажименти в Лас Вегас: Дженифър Лопес (76-о място с 43 млн. долара), Лейди Гага (№ 90 с 39.5 млн. ) и Селин Дион (№ 100, с 37.5 милиона).

Ким Кардашиян Уест

„Никога не съм доволна от себе си, – каза в едно интервю Бийонсе. – Не съм срещал друг в моя бизнес, който да работи по-усилено от мен.“

Въпреки факта, че тази година, жените заемат по-голямата част от първите позиции в класацията на стоте  звезди, общият брой на дамите в нея е едва шестнадесет.  Този дисбаланс показва разликата в заплащането на мъжете и жените, която съществува в цялата индустрия на развлеченията.

Кайли Дженър

Повече от половината от най-високо платените изпълнителки са музиканти. Изглежда, че достигането до върха в киното е по-трудно – само двама от 12 артисти в рейтинга са дами.  Ролята на Черната вдовица позволи на Скарлет Йохансон (№ 47 с 56 млн.  долара) да стане най-високо платената жена във вселената на Marvel. Освен хонорара от около  15 млн. долара за „Отмъстителите: Краят“, тя е получила и процент от печалбата на филма, която се оценява на 700 млн. долара.

Колкото до малкия екран, София Вергара (№ 76 с 43 млн. долара) е единствената телевизионна актриса в списъка. Въпреки значителните хонорари за снимките в поредицата „Модерно семейство“ (около 550 хил. долара за серия), по-голямата част от приходите й идват от проекти извън телевизията. Вергара използва своето име и бранд навсякъде: от колекцията мебели в Rooms to Go до линия джинси в Walmart.

Елън Дедженеръс

„Тя обичаше да играе в театъра, но знаеше, че няма да може да спечели от това, така че нейният предприемачески дух се оказа полезен“, казва Луис Балагер, мениджър и бизнес партньор на Вергара.

Подобни сделки, позволяващи на звездите да притежават част от бизнес – и следователно, да  получават дял от печалбата, вместо еднократен хонорар –дават  възможност на жените в класацията да променят правилата на играта. Кайли Дженър (№ 2 със 170 млн.  долара) и сестра й Ким Кардашиан Уест (№ 26 с 72 млн.  долара), притежават собствени козметични компании и получават съответно девет или осем цифрени сумии. Риана притежава популярната линия Fenty Beauty заедно с производителя на луксозни стоки LVMH.

Джоан Роулинг

„Бях готова да инвестирам собствени пари. И не исках да работя с никой друг „- споделя  Дженър  за създаването на собствения си бизнес.

Други притежават частично  развлекателни марки. Например, Елън Дедженеръс (№ 22 с 80.5 млн. долара) е собственик на повече от половината от токшоуто, което носи нейното име.  Това означава, че получава процент от печалбата от на предаването от реклама, от позиционирането на продукти и разпространението чрез абонамент. Джоан Роулинг (№ 13 с 92 млн. долара), която запази правата си върху книгите за Хари Потър, печели от всички филми, представления на Бродуей и тематични паркове, свързани с популярната серия.

Напоследък се говори  много, че Суифт не притежава правата върху старите си записи. Но според новия договор с Republic Records тя ще има възможност да получи контрол върху бъдещите си проекти. Подобни решения ще помогнатт на повече жени да влязат в класацията на стоте най-високо платени знаменитости през следващите години.

Бийонсе

Друг добър знак: 16-те дами в класацията са спечелили общо 1.17 млрд. долара, което е много по-малко от 5.09-те млрд. , спечелени от 84-мата мъже в рейтинга, но индивидуалният доход при жените е средно 73 млн. долара срещу 60.5 млн. при мъжете.

Ето първата десетка на най-високоплатените дами в шоубизнеса за последните 12 месеца:

Тейлър Суифт            185 млн. долара

Кайли Дженър          170 млн. долара

Джоан Роулинг         95 млн.  долара

Бийонсе                      81 млн. долара

Елън Дедженеръс    80.5 млн. долара

Ким Кардашиян        72 млн. долара

Риана                           62 млн. долара

Кейти Пери                 57.5 млн.долара

Пинк                             57 млн. долара

Скарлет Йохансон    56  млн. долара