Най-странните дизайнерски хрумвания

Модата е значима индустрия за целия свят. Тя не само носи съществени доходи в бюджетите на отделните държави, но е и сред най-сериозните замърсители на околната среда. Модата се развива непрекъснато  с висока скорост. Въпреки това  дизайнерите често създават спорни предмети, за които се харчат жиляди долари. Ето някои от най-странните  решения на модните марки.

Обувки-копита от Alexander McQueen

Тези обувки са част от колекцията Plato Atlantis „Пролет-лято 2010″. По думите на дизайнерите те би трябвало да предизвикват асоциации със стъпалата на балерина. Първоначалните планове не включвали производството на обувките за продажба. Но това не означава, че не се намериха хора готови да ги купят. Странен избор, защото обувките предизвикват по-скоро асоциации с копито на животно, а не със стъпало на балерина.

Така или иначе странният вид на обувките, направени от кожа на питон, не отблъсна известните следовници на модата. Лейди Гага, например, си купи три чифта и публикува съотвените снимки в Instagram. Първоначална цена на обувките бе 10 хил. долара, но певицата ги придоби на аукцион трите чифта за 295 хил. долара.

Пластмасова рокля от Moschino

Роклята бе показана в рамките на колекцията  Moschino Fall/Winter 2017. Моделът  без ръкави е изработен от полиестер с надписи в гораната и долната част.

Не е ясно какво точно е искал да каже нейният създател, но критиците оприличиха творбата му на „плик от химическо чистене“. Въпреки това тоалетът бе продаден за 735 долара.

Чанта-куче от Thom Browne

Чантата във форма на куче на Thom Browne е изработена от висококачествена кожа, има нашийник  и струва над 30 хил. долара. За създаването й дизайнерът се вдъхновил от своя домашен любимец Хектор, който е сред  най-популярните животни в Instagram.

Клъч с човешка коса

Ines Figaredo е известна с това, че създава чанти с необичаен дизайн. Но решението й да направи клъч с човешка коса предизвика истински ужас сред  модните критици. Най-плашещото са очите, които ви „гледат“ изпод косата. Впрочем  цената на „чантата на ужасите“ е 1 928 долара.

Lego шапка

Тази шапка би могла да бъде едно от онези смешни неща, които се продават в евтините магазини и се купуват просто за забавление. Тя би могла да бъде отличен сувенир, ако  цената й не беше 5 230 долара.

Може би шапката е изработена от скъп материал, който редовия купувач не може да забележи веднага. Критиците обаче задават с основание  въпроса – защо трябва да се харчат толкова много пари за създаването на аксесоар от скъп материал, който не става за нищо.

Чанта на Balenciaga като от IKEA

В 2017-а Balenciaga представи суперскъпа чанта. Повечето хора не биха могли да си я позволят, ако нямат спестявания. Аксесоарът, обаче, предизвика вълна от подигравки не заради цената си, а заради дизайна, който много напомня пазарските чанти на търговската верига IKEA, струващи  99 цента парчето. Въпреки това Balenciaga продава продукта си за над 2 хилядарки.