Най-добрите коледни базари в Европа за 2022 година

Всеизвестно е, че всяка година – по немска традиция – хиляди коледни базари биват откривани в почти всички крайчета на света. В София, например, само тази година имаше поне 5-6 такива. Ала само една част от тях са си заслужили да бъдат най-добрите. Затова сме ви приготвили кои са първите топ три само в Европа, базирана на класацията на британския уебсайт https://www.christmastreeworld.co.uk/ . Ето как са гласували хиляди участници:

 

Преди да покажем челната тройка, е важно да споменем, че общата оценка е базирана на няколко фактора: дата на откриване; брой дни, през които коледният базар действа; средната цена за нощувка в 3-звезден хотел;  средната цена за нощувка в 4-звезден хотел; брой споменавания в Instagram; ежемесечно търсене в Google.

 

1. Вроцлав, Полша – Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu – 8.16 точки от 10

Всеки един, който е имал възможността да посети полския град, знае, що за прекрасно и наистина вълшебно място е самият той: множество готически църкви, катедрали, дворци, учебни заведения и известното му кметство. Почти цялата му стара архитектура и градоустройствен план са изцяло продукт на силното немско влияние в региона. Ето защо не е чудно, че столицата на Долносилезкото войводство безпроблемно успява да придаде автентичната и уютна атмосфера на един типичен немски коледен базар.

 

2. Талин, Естония – Tallinna Jõuluturg – 7.72 точки от 10

Столицата на Естония отдавна се слави като един от европейските градове с най-добре запазен исторически център, добре уловил типичната автентична атмосфера на Средновековието. Естонският Коледен базар бива разположен всяка година на Главния площад на града. Но освен добрата му организация и богатия избор на продукти, неговата продължителност (44 дни) и над 4000 му споменавания в Instagram му осигуриха тазгодишното второ място. Впрочем, Талинският Коледен базар бе европейският победител за 2019 година.

 

3. Дюселдорф, Германия – Düsseldorfer Weihnachtsmarkt – 7.48 от 10

Макар на Западна Германия от доста време насам да не ѝ се носи славата на най-атрактивната част на Федеративната Република, това не попречи на Дюселдорф да се изкачи до трета позиция. Нещо повече – столицата на провинция Северен Рейн-Вестфалия успя да задмине други немски градове като Берлин, Нюрнберг, Лайпциг, Дрезден и Мюнхен. Разбира се, типичната коледна немска магия, разнообразието на асортименти, вкусното греяно вино и топлите вурстове са само част от това невероятно предпразнично преживяване.

Апропо, след Вроцлав, Талин и Дюселдорф, в Топ 10 се нареждат и Загреб, Прага, Базел, Кьолн, Страсбург, Вилнюс и Будапеща. В същото време за Обединеното кралство на първо място е обявен Коледният базар в Манчестър, следван от Нотингам и Лийдс.