Националният ни исторически музей с реновирана „Слънчева зала“

Преди броени дни в Националния исторически музей се състоя  тържественото откриване на една от най-красивите и богати зали в цялата сграда – зала 3 – „Българската държава през Средновековието VII-XIV век“, често наричана „Слънчевата зала“. Ето какво друго се знае за нея:

 

За всички, които някога са посещавали най-големия музей в България, е ясно коя точно е така наречената Слънчева зала. Това е зала номер 3 в културно-научната организация, където е представена експозицията „Българската държава през Средновековието VII-XIV век“.

Сградата на Националния исторически музей.

В нея са изложени някои от най-ценните артефакти от българската история, като копия на част от съкровището от село Малая Перешчепина, открито в гроба на хан Кубрат, както и съкровището „Татарската плячка“, намерено в крепостта Калиакра.

В центъра се виждат вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на културата професор Велислав Минеков.

„Има символика в това, че „Слънчевата зала“ на Националния исторически музей е събрала близо 7 века от историята на Средновековна България. Това са златните хилядолетия на нашата татковина, когато се създават българската държавност, език, вяра, народност и идентичност, които днес всички ние носим – независимо дали живеем в България, или извън границите ѝ. Това е времето, когато българската държава е не само географско понятие, но и важен политически, икономически и културен фактор, определящ съдбините и на множество други страни и народи.“ – обяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на откриването на залата, на което присъства и служебният министър на културата професор Велислав Минеков. Обръщайки се към него, вицепрезидентът изрази надежда, че в негово лице Националният исторически музей (НИМ) ще намери много повече подкрепа и помощ.

„Слънчевата зала“.

Наред с това Илияна Йотова поздрави ръководството на НИМ за амбицията и силата, с които поддържа музея жив и преодолява трудностите по време на тежкия период на пандемията от COVID-19. Припомняме, че по време на въвеждането на извънредните мерки дори и в периода, когато НИМ не бе затворен за посетители, в него дълго време не се провеждаха детски образователни ателиета и посетителите му бяха лишени от възможността да ползват екскурзовод.

Разкошният полилей в зала 3.

Това вече е неприятен спомен и в „Слънчевата зала“ посетителите ще могат да научат от историците интересни подробности и за най-старите запазени църковни камбани в Европа, и за Калояновия пръстен, и за капитела с монограм на цар Михаил Шишман (1323 – 1330 г.), и за още десетки ценни артефакти.