НАСА лансира първия си плейлист

Не, не става дума за музикални хитове, а за специфичните звуци, което всяко тяло в Слънчевата система издава.

 

 

 

По данни на медията Science Alert, американската космическа агенция НАСА състави и лансира специален плейлист, събрал мистериозните звуци на Слънчевата система.

В интерес на истината, досега се предполагаше, че космическата празнина е тиха. Там, където атомите се намират твърде далече един от друг, за да позволят разпространението на каквито и да е звукови вълни. Това, разбира се, не означава, че не може да се получи звук.

Всъщност, ако хората можеха да ги чуят, някои от обектите в Слънчевата система щяха да издават оглушителен шум. Други не могат да бъдат чути, но е възможно да бъдат преобразувани плазмените вълни около тях (когато електроните попадат в капана на магнитните полеви линии около големи обекти като планетите и се спускат по спирала надолу по тях).

А след като учените от НАСА успяха да преобразуват честотите на плазмените вълни в чист звук, резултатите са не само крайно впечатляващи, но и доста зловещи. Писъци, викове и необясними честоти – все едно сте си пуснали филмовата музика на някой хорър или научнофантастика от 50-те години на миналия век.

Оттук можете да ги чуете – https://m.youtube.com/watch?v=D4-femwAJwM&list=PLcBcEn2ztpBA8op3Ah8V7wKn1biMzZzd3&index=3&pp=iAQB и https://science.nasa.gov/resource/sinister-sounds-of-the-solar-system/ .

Фотография на Карл Гуте Янски.

Апропо, първите звуци от космоса са записани от американския астроном от чешки произход Карл Гуте Янски през далечната 1932 година. А откакто започват да изпращат сонди в космоса с изстрелването на „Спутник“ през 1957-а, хората разполагат с повече данни, уловени от инструментите на тези космически апарати.