На фестивала във Венеция аплодират “Убиецът” и се разграничават от арестуван актьор

Международният филмов фестивал във Венеция за 80-и път посрещна своята публика. Започна на 30 август, ще приключи на 9 септември, а около средата си влезе в обяснителен режим.

“След новините, които се появиха в различни уебсайтове, за ареста на испанския актьор Габриел Гевара (на снимката) във Венеция, ние, организаторите на 80-ото издание на Международния филмов фестивал уточняваме, че присъствието му тук не е било във връзка с никакви събития или продукции, имащи отношение към нашето събитие.”

С това изявление организаторите на Филмовия фестивал във Венеция се разграничиха от 22-годишния испански актьор Габриел Гевара, който бе арестуван в събота, на 2 септември, в същия град по обвинение в сексуално посегателство, съобщава Variety.

Габриел Гевара

Гевара е звезда от испанския филм за тийнейджъри на Amazon Prime “По моя вина”. Той е пристигнал вчера на остров Лидо и е информирал за това феновете си в няколко публикации в Instagram. Той е трябвало да получи отличие “Награда за филмиране в Италия”, което обаче няма нищо общо със самия фестивал.

Гевара е имал международна заповед за арест за предполагаемо сексуално посегателство във Франция. Преди да бъде екстрадиран, апелативният съд във Венеция ще трябва да се произнесе по делото на Гевара. В момента актьорът е в ареста, но какви са точно обвиненията срещу него все още не е известно.

Гевара, който има милиони последователи в социалните мрежи, дебютира в испанската адаптация на скандинавския тийнейджърски сериал “Скам”, след което се снима в сериала на Paramount+ “Bosé”, а впоследствие постига невероятен успех с ролята си в “По моя вина” на Amazon. Има роли и в испанските сериали “Как да провалим всичко” и “Ти не си нищо особено”.

По ирония на съдбата, докато организаторите на Венецианския филмов фестивал се разграничаваха от испанския актьор, обвинен в сексуално посегателство, неговата публика аплодира на крака в продължение на 5 минути “Убиецът” на Дейвид Финчър.

Дейвид Финчър шокира Венеция със световната премиера на най-новия си филм “Убиецът”, в който Майкъл Фасбендър е в ролята на наемен убиец.

Продукцията на Netflix спечели достойни 5-минутни овации на крака по време на прожекцията в неделя вечер. Фасбендър и колежката му Тилда Суинтън не можаха да присъстват на премиерата, заради стачката на SAG-AFTRA. Финчър мина по килима сам, с малка група от Netflix, като раздаваше автографи на плакати на някои от филмите си – от “Боен Клуб” до “Седем”.

Финчър сякаш не бе предупреден, че по традиция след гала премиера филмите на фестивала, които правят впечатление, получават бурни и продължителни овации. Докато публиката му ръкопляскаше, той неудобно пристъпваше от крак на крак, по едно време размаха ръце във въздуха и попита: “Какво е това?”

Един продуцент го поведе надолу по стълбите от мястото му на балкона, за да го срещне с феновете, но Финчър си помисли, че напуска залата. След това той се върна и продължи да стои, видимо изпитвайки неудобство, от аплодиращата го публика, докато най-накрая успя да си тръгне.

По-рано през деня Финчър даде пресконференция за филма си – за това как е разработил спокойния и пресметлив образ на убиеца, пресъздаден от Фасбендър: “Съчувствието беше последното нещо, което ми хрумна, когато става дума за този герой. Той не трябваше да бъде страшен. Знаете баналността на злото. Надеждата ми е, че който види този филм, ще изпитва притеснения за човека, застанал зад него на опашката в магазин на Home Depot.”

Филмовият критик на Variety Оуен Глейберман определи “Убиецът” и като завладяващ, и като хладен. Той похвали главната звезда във филма на Финчър: “Фасбендър, със своята мрачна анонимност, е перфектният актьор за тази роля, а неговият мрачен змийски поглед излъчва и тиха ярост, и страх”.

Дейвид Финчър.

“Убиецът” е създаден по едноименната поредица комикси на Алексис Нолент и Люк Жакамон. Фасбендър е хладнокръвен килър, който изпада в криза, след като създава връзка с една от набелязаните си мишени. Във филма, който е адаптиран от сценариста на “Седем” Андрю Кевин Уокър, участват още и Чарлз Парнел, Арлис Хауърд, Софи Шарлот и Тилда Суинтън. Финчър отново е поканил за продукцията си оператора Ерик Месершмит и композиторите Трент Ренор и Атикус Рос.

“Убиецът” е винтидж филм. Само заради заглавието той е точно в графата “Искам да го гледам”, сподели по-рано през годината Ори Мармур – един от шефовете в Netflix пред Variety.

Майкъл Фасбендър

Netflix планира да пусне новото заглавие на Финчър на 10 ноември.

“Убиецът” засега е последното сътрудничество на Финчър с Netflix. Той беше режисьор и изпълнителен продуцент на “Къща от карти” – един от първите оригинални сериали на компанията. Новият филм е втори, режисиран от Финчър за Netflix, след “Манк” – драмата му за Орсън Уелс, която получи 10 номинации за “Оскар”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

“Убиецът” е един от няколкото оригинални филма на Netflix в конкурсната програма на Венеция тази година. Другите заглавия са “El Conde” на Пабло Лараин и “Маестро” на Брадли Купър.