На брега на Байкал вдигат курорт за 60 млрд. рубли

Преди дни от Държавната корпорация за развитие на Русия – ВЭБ.РФ обявиха, че са купили мястото и комплекса, известен като бившата Байкалска целулозно-хартиена фабрика, на южния бряг на езерото Байкал.

Плановете на корпорацията са да издигнат на мястото на стария комплекс, построен през 1966 г., цял курорт на площ от 479 хиляди квадратни метра. Очаква се в него да бъдат инвестирани минимум 60 милиарда рубли. С реализацията на проекта ще се заемат компаниите на бившия собственик на завода – Олег Дерипаска. В курорта ще бъдат вдигнати петзвездни хотели, като в него ще има както конгресен, така и водолазен център, медицински и рехабилитационен комплекс, пристанище, хеликоптерна площадка, център за логистика.

До този момент все още не са определени потенциалните инвеститори, включително не се знаят и източниците на финансиране. Но се твърди, че в проекта може да се наложи да се инвестират много повече средства от планираните.

Новата зона за отдих е част от мастър плана за бъдещето на град Байкалск, разработен с общите усилия на ВЭБ.РФ и властите на Иркутска област,  включително и с благословията на руския президент Владимир Путин.

Най -скъпото съоръжение ще бъде санаториум, издигнат на площ от 150 хиляди квадратни метра, в който ще бъдат вложени 21 милиарда рубли.

Ще има и ски зона с хотел върху 18 хиляди квадратни метра, в който ще бъдат вложени още 6 милиарда рубли.

Планира се тези проекти да бъдат завършени до 2033 г., като до 2040 г. туристическият поток ще бъде увеличен близо седем пъти и ще достигне 1.2 милиона души годишно.

В проекта се предвижда да участва компанията на Олег Дерипаска – UC Rusal. Руският милиардер отдавна има интереси в хотелиерския бизнес в района на Иркутск – негови са хотелите „Бурдугуз“ и „Байкалски бизнес център“ в Иркутск. До 2010 г. Дерипаска притежаваше 49% от акциите на Байкалската целулозно-хартиена фабрика, а други 51% бяха в ръцете на Федералната агенция за управление на собствеността. По-късно Дерипаска прехвърли своя дял в „Континентал Инвест“ на Николай Макаров.

Олег Дерипаска.

Големият потенциал на Байкалск в туризма

Кратка предистория – през 2013 г. някогашната Байкалска целулозно-хартиена фабрика е затворена заради пагубното й влияние върху околната среда в близост до езерото. Освен това тя е натрупала дългове в размер на 1.75 милиарда рубли, които по-късно са купени от ВЭБ.РФ. По отношение на отстраняването на замърсяването се предвижда в курорта да заработи и филиал на Международния център за почистване на водните ресурси.

Като цяло икономическият ефект от изграждането на новия курортен комплекс ще може да се усети едва 15 години след стартирането му, отбелязват представители на хотелиерския бизнес в Русия. Те са категорични и че такъв мащабен проект може да стане реалност само с държавна подкрепа.

В новоизградения курорт ще функционира специална икономическа зона. Там хотелиерите ще могат да разчитат на преференциално данъчно облагане и на безплатен интернет. Освен това инвеститорите могат да очакват, че когато проектът бъде завършен, те ще имат право да получат концесии.

Това е начин проектът да бъде завършен възможно най-скоро. Единственият проблем е, че трябва много внимателно да се следят ограниченията за строителство във водозащитената зона на езерото, както и да се отчете необходимостта от допълнителни разходи по изграждането на нова инфраструктура до комплекса.

Предизвикателство остават и пречиствателните съоръжения, които все още не са започнали да работят, а трябва да отстранят пораженията, нанесени от неработещата вече Байкалска целулозно-хартиена фабрика.

Някогашната Байкалска целулозно-хартиена фабрика.

„За самото пречистване на водите на езерото ще са необходими най-малко три месеца и половина“ – предупреждава Ирина Орлова, научен секретар в Сибирския клон на Руската академия на науките, отговаряща за проблемите на езерото Байкал.

Тя добавя и че на нейния екип ще му трябва най -малко една година и половина, за да съгласува проекта за рекултивация на засегнатата територия с всички заинтересовани страни – местната общност, еколози и различни природозащитници. Но дори и да има малко забавяне, със сигурност вече има хора, които се готвят да си резервират стая в бъдещия хотелски комплекс. И очакват с нетърпение деня, когато просто ще отворят прозореца и ще се насладят на красотата на най-дълбокото езеро и на най-големия природен резервоар на прясна вода в света.