Музикална ТВ-събота: албуми, сладури, Рут

Събота е…Успокоен от твърдението, че няма нужда от квоти за българска музика, защото БНТ излъчват предимно такава, сядам да гледам минутите за култура на „Денят” с чаша кафе и мъркаща котка в скута.

 

Първият гост е невероятната Ищар. Ще участва в българския „Саут-Уест Фестивал” в…Благоевград! А може би вече… Благоев Сити. Огромен талант! Широкоскроена, истинска световна звезда! Изпява Облаче ле бяло почти без акцент, с красиви импровизации и с перфектна интонация за ранния час. И това беше единствената песен на български език до края на минутите за култура на „Денят”…

Ищар.

Следват „Музикалните минути” на Елена Розберг. Правя си второ кафе. Вече не може да няма българска музика! БНТ е все пак, пък и аз харесвам много от нашите изпълнители. Дори ходя на техни концерти!… Но, за да има „съспенс”, Розберг не издава кого ще представя…

Първи е Ози Озбърн. Има нов албум. В него свирят страхотни музиканти, като Ерик Клептън и Джеф Бек. Джеф Бек също има нов албум. И в него участват страхотни музиканти. Следва отбелязване годишнина от кончината на великия Майкъл Джексън. Почитаме го с минутно клипче и изчисления на колко години би бил днес.

Елена Розберг.

След това Розберг игриво ни пита дали искаме да погледаме малък откъс от видео на Бионсе, рекламиращ новия ѝ албум. Не можем да откажем. Нов албум имат и Дейв Стюарт и Ейми Лий. Искаме да видим и нещо от него… Следва Стефан от Загреб, който е направил кавър на „Вида Лока”, но за чело. Този път е „Искате ли малко да потанцувате?”… Ами не искам, но щом се налага… „Мелъди Гардо” с нов албум. Искаме малко да чуем и тях. Само Жоро Любенов не иска, но Розберг е неумолима…

А пък и бандата от Оксфорд – „Фоулс” имали нов албум! Името означавало „Жребчетата”. –„Искате ли да чуем малко?” Искаме, не искаме, дори ги виждаме. Сладурчета!

И ето дългоочакваният миг настъпва! Рут Колева има ново парче. Много яко! На английски. Звучи страхотно!

Рут Колева.

„Може би, ако има секунди, да ѝ дадем малко време” коментира Розберг и се чуди защо не се обръща повече внимание на карирерата на Рут… която е в „тренда” на световния звук.

Джордж Майкъл.

И завършваме с годишнина от рождението на Джордж Майкъл. „Музикалните минути” на Елена Розберг завършват с прекрасна песен на Джордж Майкъл, а БНТ заплаща всяка от тях на доста висока цена. На авторите, изпълнителите и продуцентите.

Приятна събота – или каквото е останало от нея.

Това пожелава на читателите на Banker Special почитател на българската музика, решил да провери дали наистина БНТ излъчва предимно такава – „сонг-чекър“, казано по модерному. Но не си мислете, че проверката му ще приключи само с едно излъчване на предаването – в събота, на 25 юни. Това е само началото.