Моби: Колкото по-голям е един музикант, толкова е по-скромен

Американският музикант Моби (Ричард Мелвил Хол) пусна в нов аранжимент сингъла си – The Lonely Night. Той е от албума му Reprise, който официално ще излезе на 28 май и се записва от известната звукозаписна компания за класическа музика „Дойче Грамофон“. В албума участват редица звезди, като американските певци Марк Ланеган (1964) и Крис Кристофърсън (1936). Ето още някои любопитни подробности около новия албум.

Новият албум Reprise.

Reprise съдържа известни хитове на Моби, които звучат в изпълнение на симфоничния оркестър Budapest Art Orchestra. Други участници в албума са Джим Джеймс от My Morning Jacket, певицата и актриса Скайлър Грей и Грегъри Портър, който два пъти е печелил „Грами“ за най-добър джаз албум.

Малко преди официалното излизане на албума, Моби обяснява какво го е вдъхновило да запише хитовете си с оркестър.

„Исках да направя запис, какъвто никога досега не съм правил. Не за първи път работя с оркестър, но досега не съм имал албум, в който да не включа електронна музика, а ето, че този път реших да се лиша от нея. Имам и по-сериозна причина – за мен музиката трябва да провокира най-различни емоции: радост, тъга, гняв, отчаяние, триумф. При класическата музика онова, което ми е било най-интересно, е как тя успява да предаде емоциите в динамика. Първо уязвимост, плахост, а после бомбастичен патос“ – казва Моби.

Той предупреждава бъдещите си слушатели, че в записа могат да чуят и цвърчене на птици, защото заради пандемията и задължителното спазване на дистанция му се наложило да прави и записи на открито. „Припомних си една стара снимка на Робърт Плант от „Лед Цепелин“, който прави записи извън студиото и си казах – „Защо пък не?“ – признава Моби.

Той разкрива и че инициатор на идеята за записа е Ханна Росман, която отговаря за международния маркетинг на Deutsche Grammophon. Когато му отправила предложението, Моби си дал сметка, че много от неговите парчета могат да се запишат със струнни инструменти, макар и самият той да го е правил със синтезатори.

„Успокоих се – моята музика може по-лесно да се адаптира към симфоничен оркестър, в сравнение с тази на The Prodigy“ – усмихва се Моби.

Едно от предизвикателствата в новия албум е записването на Natural Blues и Why Does My Heart Feel So Bad, в които са семплирани цели фрази от чужди записи. Моби няма проблем с авторските права – обърнал се е към компанията, която държи правата на въпросните песни и е успял да се договори. По-трудното обаче било да намери „заместител“ на феноменалното изпълнение на Вера Хол от 1937 година. Щастието му се усмихнало в лицето на Грегъри Портър.

Грегъри Портър.

Моби с възторг разказва за съвместната им работа. Пратил му мейл с въпрос: „Записвам нова версия на песента с Вера Хол. Може ли да дойдете, за да я изпеете?“ Не знаел какъв ще е отговорът. Очаквал всичко – от отказ, през хонорар в размер на един милион долара до учтивото: Предложението ми харесва, но графикът ми е натоварен. Пишете ми пак след десет години“. Портър обаче отговорил мигновено: „Кога?“ Дошъл в Ню Йорк, направил записа и Моби останал доволен.

Марк Ланеган.

Също такива добри впечатления има и от работата си с Марк Ланеган и Крис Кристофърсън, когото смята за по-велик от Боб Дилън. С Крис се запознал преди 20 години, на благотворителна вечер, когато заедно изсвирили една от най-известните песни на Джанис Джоплин – Me And Bobby McGee. Оттогава Моби има следното наблюдение: „Колкото по-голям е един музикант, толкова по-скромен е. Крис е преживял много в живота си, но в него няма и грам високомерие“.

Крис Кристофърсън.

Крис Кристофърсън живее в Малибу, където в дома си има студио. Той помолил Моби да му изпрати записа, за да поработи върху него. Музикантът му пратил записа с гласа на Марк Ланеган. Когато Ланеган чул крайния резултат, се разплакал от вълнение.

Моби.

Днес Моби се надява, че когато албумът стане готов, ще има възожност да го представи на живо с музикантите на филхармонията на Лос Анджелис. И пожелава на всеки поне веднъж в живота си да е изпитал невероятното усещане да слуша музика наживо, изсвирена от истински инструменти. Иначе признава, че онова, което би правил до края на дните си, е да обикаля и да свири по домовете – на публика до 25 души максимум. Но не очаквайте да бъде сам. Моби ще свири на акустична китара, с него ще има един цигулар или виолончелист и две вокалистки.

.