Министър Минеков – кръстник на бг отряди „Лара Крофт“

„Започваме организацията на обучението на специализирани полицейски кадри, които ще опазват всичко – дори недвижимо културно наследство.“

Това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в присъствието на президента Румен Радев в Нова Загора, с когото заедно посетиха Нова Загора и местната музейна експозиция.

Проф. Минеков още на първата си пресконференция, след като стана министър на културата, заяви намерението си да създаде полицейски отряди, които да следят за иманяри и да опазват културното наследство.

Още тогава обясни, че те ще бъдат създадени по примера на италианските карабинери, имайки предвид, че Италия е със сериозни традиции в опазването на културното наследство.

Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт.

Тогава в съзнанието ни изплуваха образи на безстрашни бойци – археолози под прикритие от типа на Лара Крофт, които са готови на всякакви саможертви само и само да намерят преди всички – най-вече преди слугите на злото – ценните артефакти, завещани им от предците.

Малко след като изтекоха стоте дни от встъпването му в длъжност, Минеков очерта и конкретните стъпки в посока оформянето на специализираните полицейски отряди.

След разговор с ректора на Полицейската академия се предвижда във висшето учебно заведение да започнат да се водят курсове от преподаватели по антична история и антична металургия.

Намерението на Минеков изглежда благородно и достойно за похвала – срещу вандалите – иманяри – ще се изправят добре обучени полицаи със знания на топ археолози, на които и Лара Крофт би завидяла.

Ивановските скални църкви.

А че иманярите са особена порода хора и срещу тях трябва да се действа безкомпромисно, в това не трябва да имате никакви съмнения. Достатъчно е да посетите Ивановските скални манастири, които са в Списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство, и да видите изчегъртаните лица на светците. Иманярите добре са се постарали да закрият лицата на светиите, за да не ги гледат, докато те копаят стените на манастира в търсене на скрити съкровища.

Но въпреки че идеята на Минеков звучи обнадеждаващо, все пак трябва да имаме едно наум – а ако добре обучените полицейски отряди в един момент не се изкушат и не решат да минат от другата страна на барикадата? Ако една прекрасна нощ решат, че е безсмислено да дебнат в тъмното, докато някой друг копае на метри от тях – някак вяло и без грам мисъл какви невероятни съкровища са заровени по нашите земи…

Артефакти, изложени в Националния исторически музей.

Никой не иска да бъде лош пророк, но е някак странно защо министър Минеков забрави за първоначалната си идея – да легализира така нареченото „търсачество на съкровища“ след положен изпит и издаване на специални разрешителни за хората, изкушени от археологията ни, но практикуващи „иманярството“ като хоби, а не с цел бизнес. Вероятно причината е, че министърът на културата има други – по-сериозни грижи.

Първата грижа е свързана с призива хората на изкуството да се ваксинират.

Втората е свързана с издателите на вестник „Труд“, които от години не са си плащали наема за сградата, в която се помещават, а тя е собственост на Министерството на културата.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков.

По време на петъчния парламентарен контрол (на 20 август) проф. Минеков бе приканен от депутата на „Има такъв народ“ Димитър Делчев да обясни казуса. И министърът го представи по възможно най-картинния начин.

„Представете си, че отдавам под наем моя апартамент, който не е далеч оттук. Подписваме договор, като вие сте без право да го преотдавате. Наемът би трябвало да бъде 1000 лв., но тъй като вие сте юрист, на когото мога да се опра – част сте от Народното събрание – се уговаряме да ви го дам за 100 лева вместо за хиляда. След това обаче се случват неща, които са необясними. Вие каните в апартамента ваш далечен роднина. Той пристига, но не сам, а заедно с домашните си животни. На балкона настанявате кокошки, петли, пуйки. Вътре в апартамента са вашето магаре и млекодайна овца. На всичкото отгоре аз трябва да ги охранявам, за да не стане овцата на курбан. Но не само това, но вие не си плащате и тези 100 лева. Не си плащата и електричеството, водата и отоплението! И когато ви кажа, че трябва да напуснете, вие въставате и казвате: „Минеков мрази животните! Забрани на кокошките, петлите и пуйките да пеят. Той забрани на магарето да реве и на овцата да блее!“

Действително проблемът е, че сградата на Министерството на културата, където е редакцията на вестник „Труд“, е наета от друга фирма – „Южен кръст 2001“ ЕООД.

Тя дължи 133 108.80 лева за консумативи, натрупани от 2015 г. – 2018 г., като за юни, юли и август 2021 г. има натрупани 16 341.77 лева от неплатен наем. Фирмата наемател е некоректен платец още от 2015 г., като дори при министър Боил Банов е била подготвена покана за напускане на сградата. Любопитна подробност е, че фирмата „Труд Медия“ няма никакви договори с Министерството на културата, но въпреки това се помещава във въпросния обект. А договорите с „Южен кръст 2001“ ЕООД са два – единият е от 12 март 2012 г. за срок от десет години, а вторият – от 9 октомври 2015 г. отново за десет години.

И в двата договора наемателят е задължен да не предоставя под наем или по друг някакъв договор наетите обекти. Но тъй като той го е направил – предоставяйки базата на вестник „Труд“, това е достатъчно основание за прекратяване на договора с „Южен кръст 2001“ и за принуждаване на редакцията да напусне сградата. Самата сграда е предвидена изцяло за Национален институт за недвижимо културно наследство.

В нея, по думите на министър Минеков, се помещава скъпа апаратура и се планира да се достави още подобен ценен инструментариум.

Колесницата в Караново.

С него ще се пази най-ценното – паметта на българската култура, представляваща над 30 000 архивни единици – важна информация за документирани обекти на културното наследство. Така че нищо чудно бъдещите полицейски отряди тип „Лара Крофт“ да минат през бойно кръщение, като изхвърлят некоректните наематели на Министерството на културата от сградата на Националния институт за недвижимото културно наследство.