Microsoft възкресява своя 38-годишна игра – симулатор на полети

След 14-годишна пауза Microsoft пуска на пазара нова версия на видеоиграта си „Симулатор на полети“ (Flight Simulator). И за Windows, и за Xbox, голямата дата е днес – 18 август. Видеоиграта има нови функции – отчита атмосферните условия, трафика, както и е свързана с карта на света.

Новата версия позволява на всеки да влезе в ролята на пилот и да лети, където си поиска, с възможност да се наслаждава на невероятни гледки.

Играта започва, като участниците си избират маршрута, който смятат да прелетят. Следва излитане от пистата. Точно както в реалния живот, играчите набират скорост, после отлепят и политат във въздуха, като трябва да балансират скоростта и инерцията, да избягват различни препятствия, най-често високи сгради. Има опции да пропуснете част от полета, като ускорите времето, необходимо ви да стигнете от една точка до друга. Но все пак голяма част от удоволствието по време на дългия полет е възможността да се насладите на красивите гледки под вас.

Най-новият Microsoft Flight Simulator представлява осъвременен вариант на най-старата игра на компанията. Това е един близо 38-годишен Flight Sim, както го наричат ​​феновете му. Той е разработен както преди Word, така и преди Windows, и може да се похвали с много верни последователи.

Новата версия, чиято начална цена е $ 59.99, може да стане по-скъпа, ако към нея се включат екстри, като допълнителни самолети и летища. Функция за отчитане на атмосферните условия създава допълнителни предизвикателства при навигацията в небето. Например, бурята, която наскоро бушува по Източното крайбрежие на Съединените щати, сега може да бъде преживяна и по време на играта.

Първите участници, които преди официалното пускане на играта в продажба, са имали възможност да я изпробват, вече са качили видеоклипове в YouTube. На тях се вижда как летят покрай небостъргачите в Ню Йорк, проучват територията на Чернобил и дори на Северна Корея. Освен това прелитат над места, които в условията на сегашната пандемия, не могат да бъдат посетени в реалния живот от много от участниците в играта.

„Аз съм си у дома от март месец и не мога да летя никъде. Имам усещането, че светът се е свил… Изключвайки се от постоянното движение, чувствам, че това ми се е отразило психически“, казва Йорг Нойман, ръководител на екипа, работил по създаването на Flight Simulator. В същото време благодарение на играта той е летял и до Тексас, и до Непал , а също така и до някои африкански държави.

Играта ви предлага възможността да излетите и кацнете на 37 000 летища, да прелетите над 1.5 милиарда сгради и над 2 трилиона дървета. Всичко това – в обем от 150GB. Съдържа 2 Петабайта (2048 Терабайта)  сателитни снимки, но работи на принципа облачно поточно предаване, което улеснява потребителите.

Йорг Нойман не е пилот, но признава, че той и екипът му се допитали до общност от пилоти, както и до фенове на пилотирането на самолети. Някои от служителите му също се запалили и вече ходят на специализирани курсове.

Въпреки че новата версия на Flight Sim далеч не е мислена за хора, които за първи път започват да играят,  все пак и за новаците е помислено – има контролни списъци, които ще им помогнат да се информират какво трябва да извършат, за да излетат и кацнат без никакъв проблем. Единствено новите играчи трябва да бъдат предупредени, че ще се сблъскат с непозната терминология като дроселова клапа, но играта предлага възможности да научите за какво служат отделните части на самолета, както и ще ви помогне да изпълните по-сложни операции – като, например, кацане на вода.

„В момент, в който сте принудени да се откажете от физическото летене съм самолет, ние ви предлагаме възможност да го направите с новата версия на видеоиграта, при която всичко е програмирано на база най-прецизни изчисления, извършени в реалния живот“, подчертава Нойман.

Това е първата нова версия на играта след Flight Simulator X, пусната на пазара през 2006 г., а от Microsoft планират да поддържат интереса на геймърите към нея още много години.