Магията на Верона

Не съществува свят извън Верона, а само митарства, ад. Който е изгонен оттук, е изгонен от света, а който е изгонен от света, той е мъртъв

Уилям Шекспир, Ромео и Жулиета

Едва ли е случайно, че наричат Верона ’84градът на любовта. Все пак това е мястото, където се разиграва най-прочутата любовна трагедия, описана от Шекспир – тази на Ромео и Жулиета. (Пиесата завършва с думите: И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета.) Романтична докрай със своите тесни и кокетни улички, Верона няма как да не впечатли и най-прозаично настроените посетители. Вероятно мнозина ще попитат защо се спряхме на нея, а не на Венеция, която е само на 100-тина километра надолу по крайбрежието? Отговорът е категоричен. Докато във Венеция ще срещате на всяка крачка екзалтирани тълпи от японски и всякакви други туристи, във Вернона ще се потопите в уникална атмосфера на спокойствие и уют. Тя се създава от малките кафенета и ухаещите сладкарници, от безбройните таверни, вкусната кухня и изтънчените вина.

Всъщност Верона е главния град на региона Венето, в Североизточна Италия. Разположен е на брега на река Адидже , близо до езерото Лаго ди Гарда. Според мнозина това е най-красивият и най-романтичният италиански град, който се различава от шумните и пренаселени културни центрове като Флоренция и Рим. Само че освен тишина, спокойствие и романтика Верона може да предложи далеч по-пленяващи преживявания, включително и незабравим шопинг. Съчетанието между украсените с фрески и скулптури църкви, малките площадчета и кокетните жилищни сгради с капаци на всеки прозорец, модерните заведения и множеството магазини на световноизвестни модни марки е гаранция за чудесен уикенд в града на Ромео и Жулиета.

Може би най-точното прилагателно, което описва Верона е… магнетично. Това наистина е един от малкото италиански градове с отлично запазено културно наследство. Мястото може да предложи за всеки по нещо. Ако изберете тази дестинация за екскурзия, обиколката ви задължително трябва да започне от най-известния паметник в града – Римския амфитеатър, известен като Арена ди Верона. Той е построен през I в. извън стените на града, но през III в. амфитеатърът, където се водят гладиаторски борби и рицарски турнири, е включен в рамките на Верона. Театърът побира 20 хил. зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Всяка година оперният сезон привлича над 500 хил. италианци и гости от чужбина и определено си струва да бъде посетен.

Навярно най-популярното място във Верона е къщата на Жулиета. Обикновено опашките от меркалии да видят дома на Шекспировата героиня стигат чак до улицата, но поне минават бързо. Насаме с нейната бронзова статуя едва ли ще успеете да се снимате, но пък има поверие, че който докосне лявата й гърда, ще срещне любовта на живота си… Вероятно това е причината въпросната част от тялото на Жулиета да е излъскана до блясък. Стените на къщата, строена през XIII в., са изрисувани отгоре до долу от посетителите. Според легендите, който напише името си или се подпише, ще бъде обичан и ще обича цял живот. Ако посетите дома на Капулети, ще видите прочутия балкон, от който Жулиета е разговаряла със своя любим Ромео. Всъщност къщата е била собственост на фамилията Ногароло, а Шекспировата история е измислена, но това очевидно не намалява туристическия интерес и популярността на тази атракция. В малкия двор има и магазинче за всевъзможни любовни сувенири.

В центъра на площад Синьорията пък може да видите статуя на Данте Алигиери, изработена от скулптура Уго Занони. Тук се намират също Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.

Верона е изключително подходящо място и за любителите на модата. На легендарната улица Мацини може да видите всички известни италиански и световни марки облекла, бельо, обувки и козметика на цени, по-ниски от тези в Рим и Милано. Сред най-пълните магазини са тези на Armanni, Gucci, Roberto Cavalli и много други. Атмосферата по оживените търговски улици в старата част на града е неописуема, особено в събота вечер. Малките винарни са препълнени, а по тротоарите е трудно да се разминеш от забързани стилно облечени мъже и жени, натоварени с покупки. Дамите с по-изтънчен вкус и ясно изразено социално положение могат да посетят и магазина на Louis Vuitton, разположени непосредствено срещу Арена ди Верона.

Ако предпочитате една по-различна обиколка на града, можете да си вземете велосипед под наем. Няма да съжалявате, особено ако се разходите по уличките около реката. Всеки открива различни неща в този магичен град. Затова е най-добре лично да се докоснете до неповторимата му атмосфера и да се уверите, че любовта от пръв поглед съществува!