Лашана Линч – новият агент 007

Коя е британската актриса, която вече влезе в историята на киното.

За разочарование на всички фенове на бондианата, снимките на следващия филм за прочутия агент, се отлагаха много дълго време. Отначало се говореше, че Даниел Крейг отказва да се снима в продължението на историята и твърдял, че по-скоро ще сложи край на живота си, отколкото да изиграе Бонд за шести път. Но през август 2017-а актьорът опроверга слуховете и официално потвърди участието си в новата лента, която засега носи работното заглавие „Бонд 25“. След година се появи нов проблем – режисьорът Дани Бойл се отказа от проекта заради „творчески разногласия“ с продуцентите. Мястото му бе заето от японеца Кари Фукунага, заснел първите осем серии на „Истински детектив“, а сценаристка стана Фийби Уолър-Бридж, работила над сериала „Убивайки Ийв“, която получи задача да оживи традиционния сюжет.

Изглеждаше, че най-накрая всичко е наред и изведнъж през месец май Даниел Крейг повреди глезена си, падайки при бягане, и снимките отново бяха отложени. Но точно този филм си струва чакането – за пръв път агент 007 ще бъде изигран от тъмнокожа жена, 31-годишната британска актриса Лашана Линч. Разказваме за момичето, което се прочу буквално за един ден и влезе в историята на киното още преди премиерата на филма.

 

Коя е Лашана Линч

Всъщност за нея се знае малко. Британската актриса с ямайски произход е родена в лондонския район Хамърсмит. На големия екран Личн дебютира през 2012-а във филма „Бързи момичета“ , разказващ за професионалните спринтьори. През 2016-а се появи в сериала „Все още свързани“ на Шонда Раймс, създателка на „Анатомията на Грейс“. В телевизионната драма, показваща нов прочит на легендарната история за Ромео и Жулиета, Лашана изигра братовчедката на главната героиня  – студената красавица Розалина Капулети. А през 2019-а Линч се появи в лентата „Капитан Марвел“ в ролята на Мария Рамбоу – храбър пилот и самотна майка.

Интересите на Линч не се ограничават само със снимките. Актрисата много обича да пътешества – снимките й със слонове от пътуването в Тайланд може да бъдат видени в Инстаграм, а освен това спортува много.

На светските мероприятия актрисата се явява най-често с рокли в ярки цветове и не се страхува да експериментира с грима – на премиерата на „Капитан Марвел“ в Лондон Лашана се появи с цветна очна линия.

 

Лашана ще бъде Бонд?

Не съвсем – тя ще получи заветното звание „агент 007“, но самият Бонд ще си остане Бонд. Известно е, че според сюжета на новата лента Джеймс излиза в пенсия и отива да се наслаждава на заслужена почивка в Ямайка. Там се появява старият му приятел Феликс Лейтър от ЦРУ, молейки го за помощ в издирването на изчезнал учен. Когато се връща в МИ-6 Бонд научава, че след оставката му агент 007 е станала Номи (Лашана).

 

Принц Чарлз на снимачната площадка

Какво е специалното в новия специален агент

Лашана е първото момиче, и първата тъмнокожа актриса, която ще изиграе агент 007 в цялата 57-годишна история на шпионската сага на екрана. Първият филм от бондианата „Доктор Но“ излезе през 1962 г. и оттогава изпълнителите на главната роля винаги са били мъже: преди Линч в ролята на специалния агент на МИ-6 са се вживявали Шон Конъри, Джордж Лейзънби, Роджър Мур, Тимъти Далтън, Пиърс Броснан и Даниел Крейг. Любопитно е, че по-рано продуцентът Барбара Броколи отхвърли възможността на екрана да се появи жена в ролята на агент 007. Но това беше преди идването на сценаристката Фийби Уолър-Бридж.

 

Розалина Капулети

Кога да очакваме лентата

Над „Бонд25“ вече се работи усилено – в края на юни снимачната площадка дори бе посетена от принц Чарлз, който отбеляза големия принос на поредицата в британската киноиндустрия. Премиерата на филма във Великобритания е насрочена за 3 април 2020 година, а в САЩ – за 8 април.