Кристалният карусел на Swarovski

Увеселителните въртележки са сред най-любимите атракции в лунапарковете по света. Те са най-различни по големина, цвят и тематика, но досега не е имало подобен атракцион с кристали.

 

Задачата

Поръчката е възложена на многократно награждавания испански дизайнер Хайме Хайон, който трябва да сътвори необикновена въртележка за лунапарка Swarovski Kristallwelten. Каруселът вече заема почтеното си място сред другите атракции  в австрийското търговско градче Ватенс.

 

Визията

Дизайнът е изключително впечатляващ, въпреки че не е претенциозен. Присъстващите цветове са черният, белият и златният, с които на дизайнера му е хрумнало да открои въртележката на фона на зеленината на ландшафта. Шедьовърът е висок над 6 м и широк над 12 м и може да вози до 28 лица без възрастови ограничения; разполага и с места  за хора в неравностойно положение. Но най-впечатляващи и открояващи се са 15 млн. кристала Swarovski, с които са украсени стените и покрива на съоръжението. Огледала подсилват ефекта на кристалните отблясъци, правейки атмосферата по-царствена и вълшебна.

 

Идеята

Самият Хайон споделя, че е бил вдъхновен от фолклора и приказките, затова децата яздят различни приказни герои вместо традиционните кончета. Причудливи лица, изразяващи щастие, изненада и удовлетворение, не само красят карусела и заобикалящата го ограда, но и приповдигат настроението на посетителите, каквато е и идеята на  твореца.

„Въртележката предизвиква чувства на свобода и радост – това е произведение на изкуството и място, което развихря въображението, – казва Хайон. – Вълнувам се, когато хората се пренасят в тази приказка.“