Кой е най-скандалният случай на пиратство при видеоигрите

Най-скандалният случай на пиратство при видеоигрите е свързан с Гари Боузър, който дължи на “Nintendo” 14 милиона долара.

Хакерът бе осъден, лежа в затвора, сега вече е на свобода и се опитва да си стъпи на краката, за да може да си изплати глобата към най-голямата компания, производител на игри конзоли в света.
“Можеше и да е по-зле”, споделя Боузър.

През април 2023 г. 54-годишният програмист е освободен от затвора, след като излежава 14 месеца от общо 40 месеца, на които е осъден. Наказанието му е намалено заради добро поведение, но сега Боузър е в тежко положение и му се налага да живее при приятел в Торонто.

Ежеседмичните сеанси по физиотерапия, от които се нуждае, за да облекчи хроничните си болки, струват стотици долари всяка седмица, а той няма работа. А и, както стана ясно, скоро ще му се наложи да започне да изплаща чекове на “Нинтендо”.
Боузър дължи на създателите на “Супер Марио” 14.5 млн. долара и вероятно ще прекара остатъка от живота си във възстановяване на сумата.

От дете животът на Боузър се върти около майсторенето на електроника. Баща му е бил машинен инженер и той се научава от него как да свързва моделите на влакчета и да модифицира калкулатори. Като тийнейджър той вече има компютърен бизнес. Майка му умира, когато е на 15 години, след това баща му се пенсионира и на Боузър му се налага да започне да работи.

Той е управител на интернет кафене, в което посетителите играят “Counter-Strike” и “Dance Dance Revolution”, както и поправя хардуер, за да си изкарва прехраната. За кратко се сблъсква със закона по време на поправка на конзоли, предназначени за битака, заради което почти се замесва с продавачи на пиратски филми.

В крайна сметка през 2010 г. Боузър се премества в Доминиканската република. Години наред той не живее в страната, без да говори испански, но въпреки това обиква мястото, защото може да стигне от единия до другия край само за 12 часа.

По-късно той установява контакт с “Team Xecuter” – група, която произвежда ключове, използвани за заобикаляне на мерките срещу пиратството на “Nintendo Switch” и други конзоли, което позволява незаконно изтегляне, модифициране и ползване на игри.

Макар да казва, че са му плащали само по няколкостотин долара на месец, за да актуализира уебсайтовете им, Боузър споделя, че все пак е помагал на “тестерите” да отстраняват проблеми с устройствата.

“Започнах да се превръщам в посредник между хората, които вършеха работата по разработката и хората, които всъщност притежаваха чиповете за модифициране и играеха игрите”, споделя той. “Получавах обратна връзка от тестерите, а след това я изпращах на разработчиците. Тъй като лесно общувам с хора, се включих по-активно в работата”, разказва Боузър.

През септември 2020 г. той е арестуван в рамките на толкова необичайна акция, че Министерството на правосъдието на САЩ публикува прессъобщение, в което се хвали с обвинителния акт, в който изпълняващият длъжността помощник на главния прокурор Брайън К. Рабит нарича Боузър и съучастниците му “лидери на известна международна престъпна група, която години наред е извличала незаконни печалби чрез пиратски видеоигри, собственост на американски компании”.

Боузър разказва и спомени от деня на ареста си. “В деня, в който това се случи, спях в леглото си, беше четири сутринта, бях пил цяла нощ”, казва Боузър. “И изведнъж се събуждам и виждам, че трима души са наобиколили леглото ми с пушки, насочени към главата ми … Те ме измъкнаха от къщата, качиха ме на задната седалка на пикап и ме закараха в офиса на “Интерпол”.

Боузър е арестуван в разгара на пандемията, което усложнява всичко. Бил е в редица
затвори и при всяко преместване е имало предпазни мерки за COVID, които са изисквали да прекара известно време в изолация. Въпреки това Боузър все пак се разболял и то толкова сериозно, че, както споделя, свещеникът идвал веднъж на ден, за да му чете молитва.

В крайна сметка оздравял и разбрал, че е обвинен в измама заради връзките си с “Team Xecuter”. Докато е в ареста, срещу него е внесен и граждански иск от “Nintendo”. Между гражданското и наказателното дело той е осъден да заплати 14.5 млн. долара.

В стенограмите от съда, Аджай Сингх – адвокатът на “Nintendo” – обяснил защо от компанията му се борят непреклонно срещу пиратството.

“Това че хората си купуват видеоигри – това, което издържа “Nintendo”, а игрите са тези, които карат хората да се усмихват… Именно поради тази причина правим всичко възможно, за да предотвратим подобни кражби”, обяснил адвокатът.

Обикновено “пиратите” получават глоби, но случаят с Боузър имаше за цел да привлече общественото внимание.

“Присъдата беше като послание към други хора, които извършват същото престъпление, но все още са на свобода”, споделя Боузър и отново настоява, че той самият не е произвеждал или разработвал продуктите, заради които е влязъл в затвора. А “само” е актуализирал уебсайтовете, които са информирали хората какво могат да си купят и ги е информирал какво да очакват.

Боузър се признава за две от обвиненията, за да не бъде съден за 13 – това е част от споразумение, по което трябва да изплаща на “Nintendo” 20%-30% от всички пари, които му остават, след като си плати за нещата от първа необходимост, като например – наемът.

Боузър вече е успял да си осигури жилище и смята, че след като си плати наема, ще му останат няколкостотин долара за храна и други неща от първа необходимост.

Предполага, че все пак ще му се наложи да се обърне към службите за подпомагане с храна. Макар че месеците след освобождаването му са били трудни и несигурни, той признава, че е преживял и по-тежки моменти. Казва, че сега е по-добре от времето, което е бил на 20 години и е бил бездомник.

Боузър е оптимист в затвора – в един момент започват да му плащат, за да убеждава затворници, които са под наблюдение за самоубийство, да не посягат на живота си. “Много хора полудяваха, блъскаха вратите на килиите си, крещяха, викаха, самонараняваха се”, разказва Боузър, на когото започнали да му плащат по един долар на час, за това че си говори със затворниците. Така той започнал да си покрива дълговете.

“Когато бях в затвора, плащах на “Nintendo” по 25 долара на месец”, спомня си той. Но в затвора имало и доста неприятни моменти – той невинаги можел да получи необходимата медицинска помощ и така проблемът му – елефантиаза на левия крак – се изострил. Днес Боузър ходи с бастун три пъти седмично на физиотерапия, която не е никак евтина. Боузър е отчужден от семейството си. За сметка на това приятелите му помагат да си купува храна и дрехи.

За медицинските грижи може да си плаща благодарение на инициативата GoFundMe, откъдето му помагат да започне отново живота си, като призовават, който може да му помогне, като дари пари. Той се надява и скоро да си осигури инвалидна пенсия, защото, откакто е излязъл от затвора, често остава без хладилник или печка, поради проблеми с плащането на сметките за ток.

Не на последно място Боузър си търси работа. На уебсайта си той изброява всички услуги, които може да предостави и макар да е намерил няколко проекта за програмиране, му е трудно да си осигури дългосрочен ангажимент. Всеки потенциален работодател, който направи проверка на миналото му, разбира се, ще види съдебната му история с “Nintendo”.

Засега той се завръща към първата си любов – ретро хардуера, като се занимава със стари калкулатори на “Texas Instruments”. Само със стари – защото му е забранено да работи със съвременен хардуер за игри.

Ако има нещо, в което е сигурен, това е неговият талант. Преди делото, Боузър е започвал няколко бизнеса и всички те са били достатъчно успешни, за да си наеме служители. “Аз трябваше да съм изпълнителния директор, който отговаря за компанията, а не да съм служител и да изпълнявам чужди нареждания”, съжалява Боузър за ситуацията преди ареста.